ГоловнаПолітика

П'ять фракцій виступили із заявою про солідарність у боротьбі з російським глобальним тероризмом

"Мова терору, якою Кремль намагається диктувати світові свої умови, неприпустима!"

П'ять фракцій виступили із заявою про солідарність у боротьбі з російським глобальним тероризмом
Фото: Макс Требухов

Фракції Блоку Петра Порошенка, "Народного фронту", Радикальної партії Олега Ляшка, "Самопомочі" і "Батьківщини" звернулися до парламентів іноземних держав і міжнародних організацій із закликом вжити всіх можливих заходів для тиску на Кремль через продовження державного тероризму в Росії.

Про це йдеться в заяві, поширеній прес-службами політсил 23 січня.

"Керівництво Російської Федерації не залишає спроб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні шляхом залякування і вбивств активних громадян: відомих політиків, громадських діячів, журналістів, волонтерів та активістів. Для реалізації цих планів на території РФ діє потужний диверсійно-терористичний центр, який використовує, зокрема, раніше засуджених громадян України, злочинців, зрадників із числа колишніх українських військових і правоохоронців", - ідеться в заяві.

Черговим злочином російських спецслужб мав стати замах на життя народного депутата від "Народного фронту", радника голови МЗС Антона Геращенка, наголошено в документі: "Однак завдяки професійним діям Служби безпеки України та Національної поліції, плани російських терористів були зірвані. Виконавців затримали, вони вже співпрацюють зі слідством".

У заяві наголошено, що вбивство політика планувалося за таким самим сценарієм, за яким 20 липня 2016 року вбили журналіста і російського дисидента Павла Шеремета. "Замах на Геращенка - не перший випадок російського тероризму в Україні. Невдале жбурляння гранати в Андрія Парубія, теракт на патріотичній акції в Харкові, підриви волонтерських центрів у східних і південних областях - до всіх цих злочинів безпосередньо причетні особи, які перебувають на території РФ або на окупованих землях, - а отже, контролюються режимом Володимира Путіна".

"На жаль, Україна не єдина зіткнулася з цим викликом. Відомих опонентів Путіна неодноразово знищували на території країн ЄС і НАТО. Зокрема, Високий суд Лондона в 2016 році дійшов висновку, що отруєння колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка радіоактивним полонієм було погоджене з головою російської держави. Це - глобальна терористична загроза", - відзначають у парламентських фракціях.

"Ми обурені продовженням державного тероризму в Росії на території України і вимагаємо у світової спільноти допомоги і захисту. Впевнені, тільки спільні зусилля цивілізованих країн, європейських і міжнародних організацій можуть зупинити агресора. Ми повинні якомога швидше налагодити повсякденну співпрацю антитерористичних підрозділів, обмін інформацією", - йдеться в заяві.

Сьогодні Україна опинилася на передовій боротьби за європейські демократичні цінності, за свободу та незалежність усієї Європи і вільного світу, відзначається в документі: "Звертаємося до Генеральної асамблеї ООН, парламентів іноземних держав, парламентських асамблей і міжнародних організацій із закликом вжити всіх можливих заходів для тиску на керівництво Росії. Мова терору, якою Кремль намагається диктувати світові свої умови, неприпустима! Демократичні країни повинні рішуче засудити агресивну гібридну війну Росії - зокрема такі її елементи, як підривна пропаганда в Україні та на Заході".

"Важливим елементом протидії російській агресії є збереження і посилення економічних і політичних санкцій щодо Росії і осіб, причетних до дестабілізації ситуації в Україні. Спільні дії українських та європейських інститутів, усього вільного світу вже показали свою ефективність. Віримо, що так буде і надалі", - йдеться в заяві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram