ГоловнаПолітика

Британію звинуватили в приховуванні невдалого запуску балістичної ракети

Провальний пуск відбувся в переддень голосування за програму модернізації системи Trident.

Міністерство оборони Великобританії приховало факт невдалого запуску твердопаливної балістичної ракети Trident в червні 2016 року.

Про це повідомляє The Sunday Times з посиланням на джерело у Військово-морській службі Великобританії.

За його словами, ракета Trident II D5, здатна знищити мільйони людей, була випущена з британського підводного човна Vengeance біля узбережжя Флориди, збилася з курсу і полетіла в бік американського узбережжя. Під час випробування ракета не несла ядерної боєголовки, відзначило джерело. Що стало причиною інциденту, він не уточнив, сказавши лише, що несправність проявилася після того, як ракета стартувала з-під води.

"Після того як перші за чотири роки випробування закінчилися катастрофою, паніка була на найвищому рівні. У підсумку на Даунінг-стріт вирішили приховати факт провалу. Вони знали, якої шкоди це завдало б авторитету нашого ядерного стримування, якби інформація розкрилася", - розповів співрозмовник видання.

Як зазначає газета, НП сталася всього за кілька тижнів до голосування в Палаті представників британського парламенту про долю балістичних ракет Trident. Тоді, як уточнює видання, Міноборони Великобританії не оприлюднило докладної інформації про пуск, повідомивши лише, що він пройшов успішно.

За даними Sunday Times, щоб відзвітувати про подію, в Палату представників буде викликано міністра оборони Великої Британії Майкла Феллона.

У липні 2016 року британські парламентарії підтримали програму модернізації системи Trident, вартість якої становить £31 млрд (близько $38 млрд).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram