ГоловнаПолітика

"Український сніданок" у Давосі: відмова від підтримки України покаже слабкість США

У Сполучених Штатах сильне проукраїнське лобі, вважають учасники дискусії.

"Український сніданок" у Давосі: відмова від підтримки України покаже слабкість США
Фото: hromadske.ua

Можливі негативні наслідки для України від спроби президента США Дональда Трампа нормалізувати відносини з Росією будуть обмежені усталеними принципами демократії і проукраїнським лобі у США. Таку думку висловили учасники "Українського сніданку", організованого Фондом Пінчука в Давосі у четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Жертвування Україною не зробить Америку великою (передвиборне гасло Трампа: "Зробимо Америку знову великою", - ред.). Це буде розглядатися як слабкість Америки... Ми всі знаємо, що Путін розуміє лише мову сили", - заявив один з європейських політиків, який також займав високу посаду в НАТО.

Він нагадав, що 1994 року США спільно з іншими країнами гарантували Україні її суверенітет, територіальну цілісність і безпеку в обмін на відмову від ядерної зброї. Однак ці гарантії не були реалізовані.

Учасники обговорення визнали, що заяви Трампа про президента РФ Володимира Путіна і роль Росії у подіях в Україні, необхідність змінити НАТО, слабкість ЄС, а також політичні процеси в Європі, зокрема позиції кандидатів у президенти Франції, викликають побоювання.

Водночас інший європейський топ-політик зазначив, що, незважаючи на такі побоювання, є позиції Німеччини, Великобританії, Польщі та інших країн Східної Європи.

"У таких умовах НАТО і Європа повинні бути сильними. Україну треба підтримувати у праві визначати своє майбутнє. Є червоні лінії, яких не можна переступати", - сказав він.

Можновладний у минулому представник силового блоку США додав, що кандидати на ключові пости в новій американській адміністрації, зокрема, держсекретаря, міністра оборони, займають дуже чітку і жорстку позицію щодо Росії. "Трамп оточив себе людьми незалежними, з чіткими позиціями, яких не можна залякати: вони чітко говорять, що вони думають", - пояснив експерт.

Він припустив, що можливі дві реальності - реальна політика і публічні твіттери. "Коли ми говоримо про Україну, я не очікую, що відбудеться обмін України на Сирію", - підкреслив учасник дискусії.

Він додав, що в Сенаті також сильні позиції республіканців і демократів, які хочуть посилення санкцій проти Росії, а не їхнього скасування.

За його словами, критика на адресу НАТО справедлива, оскільки з 28 членів цього блоку тільки п'ять виконують вимогу про скерування на оборонні потреби витрат у розмірі від 2% ВВП. Серед них - Хорватія і Греція. "Є побоювання, що багато хто їде зайцем і користується перевагами, наданими США. Люди повинні зрозуміти, що стоїть за цими коментарями - це не означає, що ми вийдемо з НАТО", - пояснив американський експерт.

Відомий європейський політик нагадав, що три попередніх американських президенти також намагалися перезавантажити відносини з Росією і Путіним, але безуспішно. "Думаю, що Трамп також це зрозуміє свого часу", - спрогнозував він.

Учасники дискусії зазначили, що західним демократіям з їхніми цінностями і зброєю "м'якої сили" важко сформувати адекватну відповідь на ту гібридну війну, яку веде Путін.

"Європейські країни повинні, нарешті, прокинутися. Можливо, це станеться саме в новій ситуації. Не повинно бути нової України в плані агресії, не може тривати розповзання Європи", - підкреслив один з учасників дискусії.

Народний депутат України Сергій Лещенко зазначив, що країна очікувала від Заходу більшої підтримки її євроінтеграційних і євроатлантичних устремлінь і була розчарована недотриманням Будапештського меморандуму.

"Компроміси не будуть сприйняті, якщо вони включають анексію Криму і окупацію Донбасу. Російські війська повинні піти, Мінські домовленості себе вичерпали. Наполягання на їхньому виконанні може призвести до загострення ситуації. Тільки сильна Україна може бути гарантією безпеки для Європи", - заявив він, одночасно підкресливши важливість боротьби з корупцією в самій країні.

Основними спікерами на "Українському сніданку", який проводять у Давосі з 2005 року, цьогоріч стали прем'єр-міністр Великобританії у 2010-2016 рр. Девід Камерон і міністр оборони США у 2006-2011 рр. Роберт Гейтс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram