ГоловнаПолітика

Нардеп звинуватив голову "Укрзалізниці" в маніпулюванні цифрами

Член парламентського комітету з питань транспорту Олександр Урбанський вважає нечесними дані про річний прибуток.

Нардеп звинуватив голову "Укрзалізниці" в маніпулюванні цифрами
Фото: trassae95.com

Показники річного прибутку "Укрзалізниці", озвучені головою правління УЗ Войцехом Балчуном, отримані в результаті маніпулювання даними. Про це заявив нардеп від БПП, член парламентського комітету з питань транспорту Олександр Урбанський, повідомляють "Факты". 

"Я більш ніж упевнений, що прибуток УЗ - це маніпулювання цифрами. На прибуток на державному підприємстві впливає така річ, як амортизація. Може, вони списали якісь вагони - не відновили, а списали. Відтак амортизації немає, але на папері прибуток. Були підвищені тарифи на пасажирські та вантажні перевезення. Не можна відкидати цей фактор. Потрібно, щоб іноземні менеджери, які, до речі, отримують величезні гроші, були експертами не тільки на папері", - зауважив парламентарій.

За словами депутата, реальну ефективність роботи держпідприємства для держави можна відстежити за сплаченими податками. У 2015 році, який УЗ закінчила зі збитками в 16 млрд грн, сума сплаченого податку на прибуток становила 710 млн грн. При цьому в нібито прибутковому 2016 році цей показник скоротився до 440 млн грн. Також знизилися на 400 млн грн відрахування до місцевих бюджетів і соціальних фондів. Реальний внесок "Укрзалізниці", вважає Урбанський, до держбюджету наочно демонструють обсяги відрахувань в еквіваленті іноземної валюти, які за останні 5 років скоротилися з $1,7 млрд до $0,59 млрд. Фактично "Укрзалізниця" стрімко втрачає статус донора держбюджету. І списати цей фінансовий провал на девальвацію гривні не можна - підприємство отримує оплату за транзит в іноземній валюті й орієнтується у своїй тарифній політиці на розцінки сусідніх країн.

Олександр Урбанський зазначив, що діяльність Войцеха Балчуна загалом має популістський характер.

"У нас як не вистачало, так і не вистачає рухомого складу. З боку Балчуна ми чуємо тільки гасла, популістські заяви. Відкрив книжку з менеджменту, нахапався звідти слів. Але такі фокуси не проходять! Якщо ти заявляєш, ти повинен щось робити", - заявив депутат.

Він наголосив, що керівництво "Укрзалізниці" не вирішило проблеми зі створенням запасів палива, ситуація на стратегічному підприємстві несе загрозу національній безпеці.

"Коли був попередній голова УЗ, запаси палива були на півтора місяці. Зараз, коли прийшов новий керівник, - півтора дня. Це нонсенс. Звичайно, це все робиться під гаслами - ми боремося з корупцією і не хочемо допускати тих-то або тих-то до тендерів. Але якщо витягувати шашку наголо і робити все здуру, з наскоку - можна і шию зламати. А це був саме напад. Треба було правильно розробити план дій. Або не оперувати якимись загальними фразами і книжковими термінами, а з відчуттям, толком, розстановкою підійти до цієї проблеми. Цього, на жаль, не було зроблено з боку Балчуна. І ми бачимо наслідки, - уточнив Урбанський.

Нагадаємо, 13 грудня Войцех Балчун повідомив, що 2016 рік "Укрзалізниця" закінчила з прибутком 303 млн грн, чим виконала свої зобов'язання перед державою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram