ГоловнаПолітика

Експерти назвали хакерську атаку причиною грудневого блекауту в Києві

Сліди кібератаки ведуть до Росії.

Експерти назвали хакерську атаку причиною грудневого блекауту в Києві
Фото: 7dniv.info

Експерти в галузі безпеки прийшли до висновку, що причиною грудневого інциденту, коли кілька районів Києва залишилися без електроенергії, була хакерська атака, пише Бі-бі-сі.

Інцидент стався в ніч з 17 на 18 грудня. Без електрики зосталися кілька кварталів на півночі і північному заході міста, а також Київська гідроакумулююча електростанція (ГАЕС). О 1:05 роботу підстанції відновили.

Фахівці з кібербезпеки з компанії Information Systems Security Partners (ISSP) пов'язали цей інцидент з кібератакою, скоєною 2015 року в Івано-Франківській області, в результаті якої без світла залишилися 225 тисяч осіб.

Департамент внутрішньої безпеки США пізніше офіційно звинуватив хакерів у відключеннях подачі електроенергії в Україні. Американські фахівці тоді висловили думку, що сліди цієї кібератаки з великою ймовірністю вели в Росію.

Українська компанія ISSP, яка розслідує для "Укренерго" грудневий інцидент, вказує на взаємозв'язок між нападами.

За твердженням компанії, хакерські напади на електропостачання 2015 і 2016 років взаємопов'язані, а також пов'язані з аналогічними нападами в грудні на інші об'єкти інфраструктури, в тому числі на "Укрзалізницю", кілька міністерств і Пенсійний фонд.

Олексій Ясинський, директор з інформаційної безпеки ISSP, каже, що кібератаки у 2015 і 2016 роках мало відрізнялися одна від одної. Єдина різниця була, за його словами, в тому, що напад у 2016 році був складнішим і набагато краще організованим.

За його словами, судячи з усього, в цих випадках кілька злочинних угруповань співпрацювали один з одним і тестували методи, які можна було б застосувати в інших країнах світу.

Марина Кротофіл з Honeywell Industrial Cyber Security Lab, яка також брала участь у розслідуванні хакерського нападу, каже, що напад у грудні 2016 року не мав на меті довгостроковий ефект або серйозну шкоду.

"Вони могли б зробити більше, але, очевидно, це не входило в їхні задуми. Це була радше демонстрація того, на що вони здатні", - сказала вона в інтерв'ю сайту Motherboard.

Нагадаємо, в грудні президент України Петро Порошенко заявив, що за останні два місяці 2016 року хакери організували 6500 кібератак на державні сайти України. За його словами, це свідчить про те, що Росія розв'язала кібервійну проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram