ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон, що дозволяє звільняти військових-контрактників першої хвилі

Кількість охочих служити за контрактом наближається до 70 тис. осіб.

Порошенко підписав закон, що дозволяє звільняти військових-контрактників першої хвилі
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку проходження військової служби", затверджений Верховною Радою 6 грудня 2016 року.

Про це повідомляють на сайті президента.

Відзначають, що реалізація цього закону дозволяє нормувати деякі питання, пов'язані з прийняттям, продовженням і звільненням громадян із військової служби. Зокрема, дасть можливість військовослужбовцям, службовцям на контракті в особливий період, за бажанням продовжити службу за новим контрактом або звільнитися.

"Це дає вам можливість завершити контракт з тими, хто вирішив повернутися додому, але водночас ні на йоту не знизити боєздатність і боєготовність частин і підрозділів, у першу чергу тих, які розташовані в зоні проведення АТО, бойових операцій із захисту нашої держави", - звернувся Порошенко до міністра оборони Степана Полторака та начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка.

Фото: president.gov.ua

"Тим громадянам України, які уклали фактично безстроковий контракт при особливому періоді, ми даємо шанс відновити справедливість і даємо можливість командирам забезпечити їхнє звільнення", - додав президент.

Порошенко також звернув увагу на те, що заміна особового складу буде здійснюватися поетапно. Відповідно до закону, право на звільнення отримують військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені терміни на період до оголошення демобілізації, і які відслужили не менш ніж 18 місяців з дати його продовження.

Також звільнитися можуть військові, які уклали контракт на термін до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію і відслужили не менш ніж 24 місяці військової служби за контрактом.

"Ми стрімко наближаємося до 70 тис. (укладених контрактів, - ред.), і це свідчить про дуже високий рівень і патріотизму, і готовності зі зброєю в руках захищати Україну", - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, за даними Міноборони, кількість охочих піти в армію на контракт у 2016 році зросла приблизно в 25-35 разів порівняно з 2015 роком.

З 2016 року військовим суттєво підвищили зарплати. Зокрема, за словами президента, солдату-стрільцю почали платити 7000 гривень замість 2340, командиру взводу - 9500 гривень замість 3800, комбату - 13 000 замість 5600.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram