ГоловнаПолітика

"Батьківщина" звинуватила Коболєва в знищенні ОПЗ

"«Коболєві» намагаються довести ОПЗ до банкрутства, щоб завод забрали за «п'ять копійок»".

"Батьківщина" звинуватила Коболєва в знищенні ОПЗ
Глава Нафтогаза Андрей Коболев на пресс-конференции в Киеве, 13 июня 2014 года.
Фото: EPA/UPG

Партія "Батьківщина" вважає, що зупинка Одеського припортового заводу і передача його в оренду є наслідком інтриг керівника НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва та його команди.

"Одеський припортовий завод є надзвичайно важливим підприємством для вітчизняного хімпрому і агропрому. Він є виробником добрив для сільського господарства. Його аміакопровід узагалі є унікальним експортно-орієнтованим об'єктом, на який давно полюють олігархічні групи і клани. І щодо такого надзвичайно важливого підприємства керівництво «Нафтогазу» на чолі з Андрієм Коболєвим здійснює відверто злочинні дії, зупиняючи його і передаючи в оренду незрозумілій «третій особі». Такі дії - відверте шкідництво і має бути покаране", - йдеться в заяві партії.

"Зараз на заводі звільнено директора, все виробництво зупинено. Ми впевнені, що таким чином «коболєві», за командою згори, намагаються довести ОПЗ до банкрутства, щоб нинішні чиновники забрали завод за «п'ять копійок». Хоча реальна вартість цього найважливішого об'єкта сягає мільярдів доларів. Через злочинну зупинку Одеського припортового заводу в Україні зростуть ціни на міндобрива - і це ляже додатковим тягарем на плечі сільськогосподарських виробників, на малих аграріїв і сімейні ферми. Після скасування податкових пільг для малих аграрних підприємств це підвищення цін на міндобрива доб'є селян", - вважає політична сила.

"Батьківщина" вимагає від президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана негайно відновити роботу ОПЗ, а Коболєва притягнути до відповідальності.

Нагадаємо, Одеський припортовий завод на 20 грудня був винен "Нафтогазу" 1 млрд гривень за поставлений газ. До кінця року ця сума становитиме 1,5 млрд гривень. Щоби підприємство змогло виплатити борг "Нафтогазу", Кабінет Міністрів вирішив зупинити завод і здати його в оренду.

Крім того, ОПЗ заборгував 251 млн доларів компанії Ostchem Дмитра Фірташа, яка була його постачальником газу при Вікторі Януковичі.

ОПЗ володіє найбільшим у СНД виробництвом аміаку і просто великим виробництвом карбаміду, а також унікальним - єдиним у країні - терміналом із перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

ФДМ, в управління якого передано ОПЗ, намагався продати його влітку, але охочих купити завод не знайшлося. Ситуація повторилася в грудні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram