ГоловнаПолітика

Уряду треба почати боротися з контрабандою в зоні АТО, - Наливайченко

"Першим кроком повинна стати публікація списку компаній, які торгують на Сході".

Уряду треба почати боротися з контрабандою в зоні АТО, - Наливайченко

Україна повинна невідкладно розпочати боротьбу з контрабандою в зоні бойових дій, для чого потрібно прийняти низку законопроектів і опублікувати список компаній, які торгують у зоні АТО. Про це сказав колишній голова СБУ і лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко під час прес-конференції в Києві.

"Є низка законопроектів, які (в рамках Антикорупційної платформи, - LB.ua.) потрібно негайно прийняти. Ми повинні зупинити корупцію під час війни. І в цьому нас підтримують наші міжнародні партнери. Для цього ми повинні використовувати успішний досвід низки країн, таких як Хорватія, повинні прийняти закон про покарання за злочини мародерства і наживи, які здійснюються під час війни. Найголовніше - у такому законопроекті не повинно бути терміну давності", - говорить він.

За словами Наливайченка, уряд України має опублікувати перелік компаній, які торгують у зоні АТО.

"Український уряд має зробити перший крок і оприлюднити список компаній, які торгують, постачають товари на тимчасово окуповані території. Із цього має розпочатися реальна боротьба з контрабандою. Атлантична рада, Республіканська і Демократична партії США нас у цьому підтримали", - сказав він.

Антикорупційна платформа України, яку презентував екс-голова СБУ, представляє і низку інших кроків, які повинні забезпечити ефективну боротьбу з корупцією. За словами Наливайченка, програма була розроблена спільно з іноземними експертами.

Зокрема, пропонується вступ України в міжнародну антикорупційну коаліцію, залучення правового нагляду з боку США і ЄС і концентрація боротьби з корупцією в одних руках. Для цього Наливайченко запропонував надати більше повноважень НАБУ.

За його словами, Сенат і Конгрес США найбільше дратує відсутність покарання за корупційні злочини в Україні. Для того, щоб корупціонери не могли більше ухилятися від відповідальності, необхідно створити Антикорупційний суд, вважає Наливайченко.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов вважає, що Україні потрібно перекрити весь вантажопотік через лінію розмежування на Донбасі. За його словами, жорстка економічна блокада призвела до швидкої деокупації Хорватією своєї території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram