ГоловнаПолітика

Порошенко попросив клієнтів ПриватБанку зберігати спокій

Президент запевняє, що панікувати не варто.

Порошенко попросив клієнтів ПриватБанку зберігати спокій

Президент Петро Порошенко оприлюднив коментар у зв'язку з націоналізацією ПриватБанку.

"Держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам ПриватБанку недоторканність і цілісність їхніх грошей. В основі нашого рішення - порятунок банку і гарантування права власності на свої фінансові ресурси для всіх, хто розмістив їх у цій установі", - сказав президент.

За його словами, єдиним способом зберегти ПриватБанк і таким чином забезпечити збереження коштів його клієнтів був перехід банку у власність держави.

"Альтернатива виглядала б

непростимою, бо вона означала б заплющити очі, заховати голову в пісок і чекати, поки банк завалиться", - сказав Порошенко.

Він заявив, що акціонери ПриватБанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов у листах до уряду і Національного банку визнали необхідність і доцільність переходу ПриватБанку у власність держави.

Для управління банком найнято групу фахівців, до формування якої долучився в тому числі і Європейський банк реконструкції та розвитку, додав президент.

Цій команді, Національному банку, Міністерству фінансів поставлено завдання забезпечити плавний перехід, стабільну роботу і обслуговування клієнтів у звичайному режимі.

"Передусім новий менеджмент повинен подбати про безперебійне обслуговування соціально вразливих клієнтів. Маю на увазі тих, хто живе від зарплати до зарплати, хто отримує через банк пенсії, стипендії, хто переказує гроші на лікування тощо. Але загалом ніхто не повинен постраждати від зміни власника. Рішення про перехід банку у власність і управління держави ми прийняли саме для того, щоб кожен клієнт був захищений і жоден із них не постраждав. А гроші - щоб опинилися в більшій безпеці, ніж будь-коли", - зазначив Порошенко.

Він повідомив, що вніс у Верховну Раду законопроект, який надає вкладникам ПриватБанку 100% гарантії на вклади.

"Вони будуть такі самі, як для Ощадбанку, - зазначив президент.

"Звертаюся до вас, шановні клієнти ПриватБанку, - зберігайте спокій. Нова адміністрація вже бере всі важелі управління у свої руки. Просто зараз, в ці години і хвилини. У нинішній ситуації влада ухвалила єдино правильне рятівне рішення - зберегти ваші гроші і примножити їх в успішному банку. Гарантія того, що так буде і надалі, - наша взаємна довіра і співпраця. Ще раз підкреслюю, це - наша спільна справа", - підсумував він.

Нагадаємо, уряд України 18 грудня ухвалив рішення про націоналізацію ПриватБанку. Найбільший банк країни перейшов у стовідсоткову державну власність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram