ГоловнаПолітика

Ардзинба замовляв сепаратистам акції проти Луценка і піар-кампанію в Запоріжжі, - ЗМІ

Інформацію засвітили хакери.

Ардзинба замовляв сепаратистам акції проти Луценка і піар-кампанію в Запоріжжі, - ЗМІ
​Инал Ардзинба

Українські хакери з групи Invisible Front отримали доступ до електронної пошти головного редактора одеського сайту "Інфоцентр" Артема Бузили і виявили в його листуванні підтвердження втручання Росії в справи України, повідомляє волонтерське співтовариство InformNapalm.

Слід політичних замовлень веде до головного радника управління президента РФ у справах СНД Інала Ардзинби, який обговорював з Бузилою організацію і фінансування акцій за відставку генпрокурора України Юрія Луценка та мітинги в Запоріжжі.

Розслідувачі встановили, що зараз Бузила перебуває в Москві, продовжує займатися організацією замовних акцій і отримує інструкції від Кремля через російського політолога Олега Бондаренка.

У листуванні фігурує також Павло Волков, який домовляється з кураторами про фінансування нового запорізького ресурсу zp.today. За задумом виконавців, сайт повинен запуститися для "пом'якшення антиросійських настроїв". Сам Волков, як встановили волонтери InformNapalm, у 2015-2016 роках працював у "комітеті соціальних комунікацій" терористичної організації "ДНР", його публікації виходять на російських пропагандистських ресурсах, як-от: "Насправді", "Антифашист", "Новороссінформ", "Інфо-центр" і News-Front.

29 квітня 2015 року в Одесі Служба безпеки України затримала групу сепаратистів, які мали намір проголосити "Бессарабію", серед них - і журналіст Артем Бузила. Одеські ЗМІ повідомляли, що всі затримані проросійські активісти мають стосунок до сепаратистської "Народної ради Бессарабії". Бузила 26 листопада 2015 року був засуджений до трьох років і восьми місяців обмеження волі, вийшов на свободу в березні 2016 року за "законом Савченко".

Голова СБУ Василь Грицак назвав Інала Ардзинбу куратором створення "Бессарабської народної республіки" на території Одеської області. За даними ЗМІ, Ардзинба - син Бату Ардзинби, воював в Абхазії проти Грузії.

Помічник президента РФ Владислав Сурков фігурує в кримінальному провадженні Служби безпеки України про створення терористичної організації "ДНР". У листопаді хакери заявили, що зламали електронну пошту Суркова, автентичність листування підтвердили правоохоронні органи. У листах ідеться про план дестабілізації України, який отримав умовну назву "Шатун".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram