ГоловнаПолітика

Аваков підписав угоду про співпрацю з Європолом

Глава Європолу назвав досвід українських колег у боротьбі з кіберзлочинністю і тероризмом унікальним.

Аваков підписав угоду про співпрацю з Європолом
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час робочого візиту до Нідерландів підписав угоду про стратегічне і оперативне співробітництво з Європолом.

Про це повідомляє департамент комунікації МВС України.

"Укладання Угоди дасть можливість українським правоохоронцям брати участь у спільних поліцейських заходах разом з європейськими колегами, здійснювати обмін і аналіз оперативної інформації та встановлювати місцезнаходження злочинців, що перебувають у розшуку. Крім того, це дозволить створювати міжнародні спільні слідчі групи.", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що українська сторона готова надати доступ до своїх баз даних, які будуть цікаві Європолу для співпраці. Це, насамперед, надасть можливість відпрацьовувати масштабні спільні операції по боротьбі з організованою злочинністю.

Національним контактним пунктом по взаємодії з Європолом з української сторони визначено Нацполіцію. Для оперативного обміну інформацією там невдовзі буде встановлено необхідне обладнання та програмне забезпечення, яке нададуть європейські партнери. При цьому високотехнологічна лінія зв’язку буде максимально захищеною.

Глава Європолу Роб Вейнрайт назвав досвід українських колег у боротьбі з кіберзлочинністю і тероризмом унікальним. Він також подякував Арсену Авакову за успішне проведення спільної операції "Аваланш", ключову роль у якій відіграли українські правоохоронці.

Варто відзначити, що Європол має низку відмінностей від Міжнародної організації кримінальної поліції (МОКП)-Інтерпол, яка є міжнародною організацією з глобальними базами даних та підтримкою насамперед спільних поліцейських операцій. Натомість Європол - це правоохоронний орган ЄС, що здійснює аналітичну, технічну та фінансову підтримку партнерів в сфері попередження та боротьби з тяжкими міжнародними злочинами та тероризмом.

На сьогодні угоди про співробітництво Європолом укладені з правоохоронними органами Австралії, Канади, Сполучених Штатів Америки, Ісландії, Норвегії, Монако, Швейцарії, Албанії, Македонії, Молдови та двома міжнародними організаціями: Євроюстом та Інтерполом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram