ГоловнаПолітика

Турчинов звинуватив Росію в кібератаках на Україну

Секретар РНБО просить більше грошей на кіберзахист.

Турчинов звинуватив Росію в кібератаках на Україну
Александр Турчинов
Фото: Пресс-служба СНБО

Українські держоргани, об'єкти критичної інфраструктури та установи недержавного сектора вже тиждень піддаються масштабним кібератакам з Росії, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

"Ці атаки були заздалегідь сплановані та скоординовані з єдиного центру, розміщеного в РФ", - наведено слова Турчинова на сайті РНБО. Атаки здійснюються з використанням комп'ютерних мереж, розташованих у різних країнах, додав Турчинов.

"Одне з головних завдань кіберзлочинців полягало в дестабілізації фінансово-банківського сектора України напередодні Нового року, що повинно було привести до зриву кампанії з соціальних виплат, ускладнення функціонування провідних державних установ і блокування бюджетного процесу", - заявив він.

Турчинов відзначив зусилля кіберпідрозділів Держслужби спецзв'язку і захисту інформації, СБУ та Нацполіції. За його словами, в найкоротші терміни функціонування уражених комп'ютерних систем було відновлено.

Секретар РНБО заявив, що сайти, підключені до державної системи кіберзахисту, не були пошкоджені. Однак, за його словами, через брак фінансування велика кількість інформаційних ресурсів державних органів досі не підключені до цієї системи. Турчинов закликав виділити гроші на ці цілі в держбюджеті 2017 року.

Питання кіберзахисту державних інформаційних ресурсів буде розглянуто на засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки в середу. Очікують, що буде затверджено деталізований план заходів щодо підвищення рівня кіберзахисту.

Нагадаємо, робота веб-сайтів Мінфіну і Державної казначейської служби з ранку 6 грудня була заблокована внаслідок скоординованої професійної хакерської атаки. В результаті кібератаки було пошкоджено мережеве обладнання, деякий час не проводилися платежі.

Фондова біржа ПФТС не працювала з 6 по 13 грудня з невідомих причин.

12 грудня зник сигнал провайдера "Воля" в Києві. Компанія заявила про зовнішню атаку на мережу. Протягом ночі сервіс було відновлено.

13 грудня сайт Міноборони декілька годин не працював через хакерську атаку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram