ГоловнаПолітика

Порошенко закликав посилити відповідальність за порушення прав людей з інвалідністю

Президент підписав відповідний указ у день 10-ї річниці прийняття ООН Конвенції про права осіб з інвалідністю.

Порошенко закликав посилити відповідальність за порушення прав людей з інвалідністю
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко виступив за посилення відповідальності за порушення прав і законних інтересів людей з інвалідністю. Під час зустрічі з представниками громадського руху людей з інвалідністю, яка відбулася у день 10-ї річниці прийняття ООН Конвенції про права осіб з інвалідністю, голова держави підписав указ "Про створення умов для реалізації прав людей з інвалідністю".

Про це повідомляє прес-служба президента.

Голова держави зазначив, що основна мета документа - зміна традицій, що все ще існують у Україні щодо людей з інвалідністю. Його положення охоплюють основні сфери життєдіяльності людей з інвалідністю і всі їхні категорії.

Серед кроків, які необхідно зробити для реалізації поставленої мети, Порошенко назвав першочергове посилення відповідальності за порушення прав і законних інтересів людей з інвалідністю, формування у свідомості громадян толерантного ставлення до людей з інвалідністю, поліпшення рівня та якості забезпечення людей з інвалідністю медичними та реабілітаційними послугами.

"Ми повинні робити надзвичайно важливі кроки, починаючи з дитячих садків і шкіл, гуртожитків у університетах, метро, магазинів, проектно-архітектурних бюро, які створюють проекти, міської влади", - наголосив він.

Також, на думку Порошенка, необхідно вдосконалювати систему підтримки учасників АТО, цивільних потерпілих і внутрішньо переміщених осіб, які отримали поранення, контузії, травми або захворювання, які призвели або можуть призвести до інвалідності. Необхідно забезпечити реабілітацію, адаптацію та працевлаштування демобілізованих учасників Антитерористичної операції з інвалідністю.

Важливим юридичним кроком на шляху до забезпечення прав людей з інвалідністю Президент також назвав прийняття змін до закону "Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів і Факультативного протоколу до неї" з урахуванням стандартів Конвенції про права осіб з інвалідністю. Цими змінами закладена основа для приведення національного законодавства у відповідність зі світовими стандартами коректного і недискримінаційного позначення таких людей, як "людина з інвалідністю", а не як "інвалід", наголосив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram