ГоловнаПолітика

Холодницький підписав підозру Охендовському в справі "чорної бухгалтерії" ПР

Підтверджуються чотири випадки отримання головою ЦВК готівки у офісі Партії регіонів.

Заступник генерального прокурора - керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький підписав підозру у скоєнні злочину голові Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському.

Про це Холодницький повідомив у фейсбуці.

"Сьогодні мною підписано перше (але не останнє) письмове повідомлення про підозру у кримінальному провадженні про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів голові Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському", - написав він.

Холодницький наголосив, що під час досудового розслідування детективи НАБУ і прокурори САП встановили, що як член ЦВК Охендовський в 2012 році здійснив 6 виїздів за кордон з метою, як зазначено у документах про відрядження, "ознайомлення з виборчим законодавством України та особливостями виборчого процесу з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року".

За словами Холодницького, досудове слідство має достатні підстави вважати, що як "винагороду за такі свої дії підозрюваний отримав відшкодування здійснених ним за кордоном витрат за рахунок коштів Партії регіонів". Документами так званої "чорної бухгалтерії" підтверджуються чотири випадки отримання ним готівки у офісі Партії регіонів (м. Київ, вул. Липська, 10) на загальну суму 16,7 тис. дол.

"Факт отримання цих грошей Охендовський М. В. кожного разу запевняв власноручним підписом у відповідних облікових листах, які були надані антикорупційним органам влітку цього року. Справжність його підписів підтверджена проведеною у кримінальному провадженні почеркознавчою експертизою", - зазначив Холодницький.

Керівник САП додав, що виявлені ще два записи про можливе отримання Охендовським грошових коштів у сумі 100 тис. і 45 тис. дол.

"Разом зазначені факти є достатніми для повідомлення про підозру і продовження досудового слідства вже не за фактом вчинення злочину, а щодо конкретної особи. Таким чином, йдеться про скоєння злочинів, передбачених частинами 3 та 4 статті 368 Кримінального кодексу України, що діє на час здійснення - отримання хабарів у великому та особливо великому розмірах особою, яка займає особливо відповідальне становище", - резюмував він.

За словами Холодницького, тепер детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП мають визначений законом термін, щоб завершити збір доказів і надіслати зазначене провадження у суд для розгляду по суті.

10 грудня про те, що розслідування зібрало достатньо доказів для оголошення підозри голові ЦВК Михайлу Охендовському в незаконному отриманні коштів з "чорної каси" Партії регіонів, заявив голова НАБУ Антон Ситник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram