ГоловнаПолітика

Оприлюднено вимоги Нідерландів до УА України і Євросоюзу

Гаага блокує виділення Києву грошей у рамках угоди.

Оприлюднено вимоги Нідерландів до УА України і Євросоюзу
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Нідерланди погодяться підписати Угоду про асоціацію України з Європейським Союзом, якщо лідери ЄС гарантують на саміті в четвер, що зближення з Києвом не спричинить додаткових фінансових і військових зобов'язань і не дасть українцям права жити і працювати в Європі.

Агентство Reuters ознайомилося з проектом резолюції, який підготували Нідерланди.

У проекті йдеться про те, що Угода про асоціацію з Україною "не містить зобов'язання Євросоюзу або його членів надавати колективні гарантії безпеки або іншу військову допомогу та підтримку Україні", українці не отримують "права на проживання і вільне працевлаштування" в ЄС, а угода "не вимагає додаткової фінансової підтримки" України з боку Євросоюзу.

Жодна з цих можливостей не була гарантована Угодою про асоціацію, однак голландці хочуть чітко вивести їх за межі документа, щоб заспокоїти виборців.

Нідерланди - єдина країна ЄС, яка не ратифікувала Угоду про асоціацію України і ЄС, оскільки голландці відхилили її на референдумі у квітні.

Угода попередньо набула чинності, проте Нідерланди погрожували розірвати її, якщо лідери країн ЄС не підтримають додаткові умови, сформульовані Гаагою. Резолюція саміту ЄС дасть прем'єру Марку Рютте можливість звернутися до парламенту з проханням схвалити угоду з Україною всупереч результатам референдуму.

Як зазначає Reuters, дипломати в Брюсселі кажуть, що угоди, радше за все, в результаті буде досягнуто, незважаючи на роздратування багатьох країн, особливо на східних кордонах ЄС, позицією Нідерландів. Посли країн ЄС обговорять її в понеділок у Брюсселі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram