ГоловнаПолітика

Доторканний: як Вадима Новинського імунітету позбавляли

Вадим Новинський став 11 нардепом, якого позбавили депутатської недоторканності за час незалежності України. Верховна Рада скасовувала депутатський імунітет Юхиму Звягільському у 1994 році, Павлу Лазаренку у 1999-му, Миколі Агафонову та Віктору Жердицькому у 2000-му, Віктору Лозінському у 2009-му, Олегу Царьову та Сергію Мельничуку у 2014-му, Сергію Клюєву та Ігорю Мосійчуку у 2015-му, Олександру Онищенку та Вадиму Новинському цьогоріч.

Фото: Макс Требухов

Справи п'ятьох нардепів, чий імунітет скасувала Верховна Рада нинішнього скликання, поки що не завершилися судовими вироками.

Голосування за зняття недоторканності з нардепа Вадима Новинського 8 грудня анонсував напередодні спікер парламенту Андрій Парубій. Відповідне питання двічі розглядав регламентний комітет на чолі з першим заступником голови Павлом Пинзеником («Народний фронт»). Утім, комітет не побачив переконливих доказів вини Новинського і вирішив винести це питання на розсуд депутатів Верховної Ради.

«Практика в цих питаннях була дуже різною. В основному, голова Верховної Ради, незалежно від скликання, направляв до ГПУ на доопрацювання, і воно не потрапляло в зал. У Верховній Раді цього скликання ми такого прецеденту не бачимо», – упевнений Павло Пинзеник.

Подібні випадки траплялись у 2010 році щодо притягнення до відповідальності нардепів від НУ-НС Андрія Парубія і Юрія Гримчака. Тодішній спікер парламенту Володимир Литвин після відповідного рішення профільного комітету звернувся до ГПУ з проханням надати додаткові матеріали.

«На цей раз я впевнений, що Верховна Рада повинна сказати своє слово і дати можливість правоохоронним органам визначати, є чи ні складу злочину», – коментував подання щодо Новинського чинний спікер ВР Андрій Парубій, зазначивши, що не дасть затягувати цю справу.

Фото: Макс Требухов

Таке пояснення у намірах проголосувати за позбавлення Новинського депутатського імунітету використовували в своїх коментарях окремі нардепи Верховної Ради.

«Підстави (притягнути до відповідальності Новинського – LB.ua) є виключно політичні. Сьогодні буде голосування за те, чи решті народних депутатів подобається особистість депутата Новинського та його політичні погляди, – заявив LB.ua нардеп фракції Радикальної партії Ігор Попов. – Нашій фракції теж не подобається позиція Новинського... Але більш коректно, що немає подання на затримання і арешт, тому що притягнення до відповідальності – це дозвіл на слідчі дії. У випадку встановлення складу злочину, парламенту доведеться голосувати за арешт (Новинського – LB.ua), яке базуватиметься на юридичних фактах, а не політичних оцінках».

«Під час цього голосування вирішуватиметься питання, наскільки ми (парламент – LB.ua) – зрілі. Якщо він (Новинський – LB.ua) вважає себе невинним – йди до суду і не маніпулюйте Верховною Радою, це у вас не вийде», – заявив з парламентської трибуни нардеп Юрій Береза з «Народного фронту».

У свою чергу, лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк зазначив, що голосуватиме зеленою кнопкою за подання щодо Новинського. На репліку щодо зауважень регламентного комітету про недостатність доказів він зауважив: «Ну тоді нехай ставлять питання щодо (відставки – LB.ua) Луценка...».

До моменту голосування серед депутатів були сумніви щодо наявності необхідних 226 голосів нардепів за відповідне рішення. У фракції БПП побоювались, що питання Новинського Верховна Рада провалить завдяки членам їхньої політсили.

Фото: Макс Требухов

«Голосувати точно не буде група Іванющенка на чолі з Недавою, осіб 20, – сказав LB.ua один із представників президентської політсили у Верховній Раді. – Більше того, є ряд ярих віруючих, котрі також не готові піти проти Новинського».

Щодо інших фракції, то окрім членів фракцій «Самопомочі» і «радикалів» одностайно зняття недоторканності з Новинського підтримували не всі. Зокрема, у «Народному фронті», за даними LB.ua, окремі нардепи відмовлялися голосувати, посилаючись на особисті хороші відносини з Новинським. Мовляв, він допомагав їм переїжджати разом з сім'ями з окупованого Донбасу чи Криму. Окремі ж депутати «Батьківщини» активно переконували колег по парламенту, посилаючись на приналежність до віруючих Московського патріархату.

Занепокоєння депутатів БПП щодо можливої нестачі голосів викликав і той факт, що фракція не проводила збори у день голосування. Засідання президентської фракції відбувалося у понеділок, 5 грудня, на якому був присутній Петро Порошенко. Однак, за словами депутатів, глава держави не згадував про голосування по Новинському. Натомість прокоментував заяви Олександра Онищенка і зазначив про необхідність «захищати Гонтарєву».

У переддень голосування по Новинського Президент зібрав в Адміністрації з два десятки нардепів БПП, котрі вважаються спікерами фракції. «Мотивував» депутатів частіше брати участь в ефірах і закордонних поїздках, мовляв, щоб доносити політичну позицію. На закінчення зустрічі депутати підняли питання щодо Новинського, на що Порошенко, як розповідають присутні під час зустрічі нардепи, зазначив про доцільність голосувати «за» зняття недоторканності.

Фото: Макс Требухов

***

Епопея з позбавлення депутатської недоторканності нардепа від Опоблоку Вадима Новинського розпочалась наприкінці жовтня цього року. Тоді генпрокурор Юрій Луценко підтвердив, що нардеп фігурує в справі, порушеній за фактом незаконного тиску на Українську православну церкву з метою усунення з посади глави УПЦ митрополита Володимира. І анонсував намір внести подання про позбавлення недоторканності Новинського для притягнення його до відповідальності.

На початку листопада Луценко оприлюднив в Фейсбуці перший лист подання щодо зняття недоторканності Новинського, а згодом направив документ в регламентний комітет Верховної Ради: «Досудовим розслідуванням встановлено, що в період з вересня по грудень 2013 року Новинський Вадим Владиславович, маючи статус народного депутата України, був співучасником при вчиненні Януковичем В.Ф., Захарченком В.Ю., Коряком В.В. та іншими працівниками правоохоронних органів міста Києва кримінального правопорушення проти волі, честі та гідності особи (помічника нині покійного Предстоятеля Української православної церкви Митрополита київського і всієї України Володимира (Сабодана В.М.), а саме архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинка О.М.), а також у сфері службової діяльності».

Генпрокуратура стверджує, що Новинським вчинено кримінальні правопорушення, передбачені ч.5 ст. 27 (щодо пособника), ч.2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) КК України. ГПУ інкримінує Новинському 5 років позбавлення волі.

У поданні ГПУ йдеться про те, що Янукович намагався створити умови для узурпації влади (у т.ч. призначення на вищі церковні посади лояльних до нього людей), зокрема, здійснюючи тиск на митрополита Володимира через незаконне позбавлення волі Драбинка. Нібито колишній президент України намагався усунути главу УПЦ від керівництва церквою і на його місце лобіювати призначення митрополита Антонія (Паканича), який міг би вплинути на церковнослужителів, а останні – на електоральні настрої прихожан УПЦ МП, щоб забезпечити для себе позитивний результат на виборах Президента 2015 року.

Оскільки митрополит Драбинко був особистим помічником митрополита Володимира і його довіреною особою, під час лікування предстоятеля УПЦ саме він підписував договори про надання медичних послуг, а згодом приймав рішення щодо його лікування.

Фото: Макс Требухов

Тим часом правоохоронні органи розслідували кримінальне провадження за фактом викрадення з території Києво-Печерської Лаври настоятельниці Свято-Покровського жіночого монастиря та її помічниці, свідком якого був митрополит Драбинко. За версією ГПУ, Янукович наказав позбавити волі Драбинка, якого згодом змусили написати заяву про надання йому охорони спецпідрозділом «Грифон», співробітники якого, фактично, були конвоїрами митрополита. Таким чином, стверджує ГПУ, помічник глави УПЦ був позбавлений волі строком на 179 діб.

Вадим Новинський фігурує під час зустрічі у вересні 2013 року в Києво-Печерській Лаврі разом із Драбинком, Жигуліним С.М., Деркачем А.Л., Антонієм (Паканич І.І.), під час якої нібито йшлося про те, що митрополит Володимир повинен відійти від справ, а Собор УПЦ МП повинен обрати нового настоятеля церкви. Драбинко при цьому мав виїхати на півроку з країни.

У переліку доказів вини Новинського, зокрема, зазначені протоколи допитів екс-президентів Леоніда Кучми, Віктора Ющенка і Леоніда Кравчука.

***

Голосування за зняття недоторканності з Новинського стояло першим питанням у порядку денному. Після півгодинного виступу Генпрокурора Юрія Луценка, в якому він, фактично, прочитав вищевикладене подання, слово взяв Новинський. Він назвав звинувачення ГПУ «політичним детективом» і фантазіями, а також порівняв прокуратуру з НКВД.

Фото: Макс Требухов

«Мене звинувачують в тому, що я був пособником в організаторів і виконавців нібито незаконного позбавлення волі громадянина Драбинка. Але в пред'явленій підозрі організаторам нічого не сказано, що в них були пособники, і мого прізвища там немає, – сказав з трибуни Новинський. – Що стосується виконавців – співробітників «Грифону», які здійснювали охорону на підставі закону і на основі власноручно підписаної заяви громадянина Драбинка... то справа щодо них розслідується з 2014 року. І уже чотири рази Вишгородський районний суд відправляв її в прокуратуру за відсутністю складу злочину. На даний момент статус «грифонівців» не визначений. Так в чому мене обвинувачують?! Кому я був пособником?!».

Новинський також зазначив, що Драбинко «переміщався, як хотів». Мовляв, був на богослужіннях, різних святкуваннях, на зустрічах з політиками. «Хіба що в нічних клубах не бував, туди його не пускали напевно», – додав нардеп.

Наостанок Новинський згадав про Порошенка: «У поданні Генпрокуратури йдеться про те, що Янукович задумав свій злочинний план, надавши мені громадянство. Хочу сказати Генпрокурору, що підставою для надання мені громадянства колишнім президентом було прохання міністра економіки уряду Азарова – Петра Олексійовича Порошенка...». Депутати Опоблоку у цей момент зааплодували Новинському, який передавав лист, підписаний Порошенком, Парубію.

Після виступів представників фракцій, знову узяв слово генпрокурор.

«В моєму поданні немає жодної згадки про громадянство, але пан Новинський захотів показати підпис Порошенка. Так, це правда... Міністр економіки... не один і не два рази підписував відповідні папери», – пояснив пред'явлений Новинським лист Порошенка.

«Якщо ми за це (спробу узурпувати владу над церквою – LB.ua) засудимо Януковича і його посібників, тоді більше ні один президент ні за чим в церкву окрім молитви ходити не буде», – пафосно закінчив свій виступ Луценко.

Фото: Макс Требухов

Коли на табло засвітилась цифра у 228 голосів «за» позбавлення депутатської недоторканності, Вадим Новинський і лідер фракції Опоблоку Юрій Бойко перекинулись якимись фразами і розсміялися.

За підсумками голосування фракція БПП дала 103 голоси «за» (зі 143), «Народний фронт» – 55 (з 81), фракція Радикальної партії – 15 (з 21), Батьківщина – 12 (з 21), «Самопоміч» – 25 (з 26).

Не голосували нардепи від Опоблоку, груп «Волі народу» і «Відродження». Примітно, що у президентській фракції не голосувала так звана «група УДАРу», зокрема, Дмитро Білоцерковець, Оксана Продан, Марія Матіос, Надія Новак, Віталій Чепинога та ін. Вони значаться як відсутні. Так само, як і голова фракції Ігор Гринів.

«Це – персональна відповідальність Луценка щодо доведення цієї справи до логічного завершення. Перед цим парламентом він розписався в тому, що ГПУ здатна довести цей злочин до вироку. Якщо цього не зроблять, будуть серйозні питання до Луценка», – зауважив нардеп Леонід Ємець («Народний фронт»), додаючи, що у випадку провалу справи Новинського підніматиметься питання про відставку Генпрокурора.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram