ГоловнаПолітика

Довгий розповів, як зустрічався з Онищенком за кордоном

"У нас з ним було звичайне стандартне спілкування колег по парламенту".

Довгий розповів, як зустрічався з Онищенком за кордоном
Фото: Макс Требухов

Народний депутат Олесь Довгий підтвердив, що зустрічався зі своїм колегою Олександром Онищенком за кордоном, і заявив, що під час цих зустрічей він рекомендував йому співпрацювати зі слідством і компенсувати втрати, завдані бюджету країни.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Онищенко - член депутатської групи "Воля народу", секретарем якої я є. У нас з ним було звичайне стандартне спілкування колег по парламенту, хоча, як відомо, він нечасто бував на пленарних засіданнях. Історія, в період якої відбулася ця розмова, почалася напередодні голосування за зняття з Онищенка недоторканності. Під час засідання нашої депутатської групи ми вирішили зателефонувати йому, щоб дізнатися його позицію. Онищенко попросив не голосувати, оскільки вважає звинувачення безпідставними. Його прохання чули всі: ми спілкувалися з ним за допомогою гучного зв'язку, щоб прийняти спільне рішення з цього питання. На той момент для збереження групи був важливий кожний депутат", - розповів Довгий.

За його словами, перша зустріч з Онищенком відбулася в Італії.

"Я з родиною був на екскурсії в Генуї, він вийшов на зв'язок і попросив про зустріч... Він говорив багато різного, але точно пам'ятаю, що мене зачепило за живе, то це те, що обвинуваченою у його справах виявилася його матір. І постраждати, сісти в тюрму може саме вона, 73-річна жінка! Він просив допомоги і поради, питав, на яку підтримку групи він може розраховувати. Я взяв час, щоб подумати, чи буду я цим займатися, і чим можу допомогти", - розповів Довгий.

Удруге вони вже зустрілися в Лондоні.

"Я повернувся в Україну і провів консультації з юристами. Вони дали правову оцінку ситуації і свої рекомендації. Онищенко декілька разів дзвонив і запитував: "Ну, що?", "Ну, коли?". Коли правову позицію сформували, я на його прохання полетів у Лондон, щоб пояснити пропозиції юристів. Вони рекомендують матері Онищенка послатися на вік і в цьому ключі почати співпрацю зі слідством... Загалом усе, що я сказав, зводиться до простої тези "поверни гроші в бюджет і спи спокійно", - розповів Довгий.

При цьому він не підтвердив справжність оприлюдненого в ЗМІ аудіозапису нібито переговорів депутатів.

"Запис я не слухав, і слухати не збираюся, оскільки прекрасно пам'ятаю цю розмову, її передісторію та обставини", - сказав Довгий.

Нагадаємо, на початку грудня колишній нардеп Онищенко звинуватив Адміністрацію президента в "скуповуванні" голосів у парламенті через нього і декількох інших депутатів. За інформацією ЗМІ, протягом року Онищенко нібито записував свої бесіди на ручний годинник із диктофоном. Онищенко заявив, що передав цей "компромат" американським спецслужбам 29 листопада.

6 грудня інтернет-видання "Країна.UA" опублікувало перший аудіозапис "компромату", представлений як розмова Онищенка з Довгим.

Улітку цього року Рада позбавила недоторканності Онищенка і дала згоду на його затримання і арешт. Сам депутат був відсутній у залі засідань парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram