ГоловнаПолітика

Порядок перевірки е-декларацій має з'явитися через місяць, - в.о. голови люстраційного департаменту

"Правоохоронці повинні розслідувати, чому НАЗК відразу ж не продумали механізми перевірки", - вважає Калинчук.

Порядок перевірки е-декларацій має з'явитися через місяць, - в.о. голови люстраційного департаменту
Фото: Макс Требухов

Через 30 днів НАЗК має передати до Мін'юсту порядок проведення перевірки електронних декларацій. Про це розповіла в.о. директора люстраційного департаменту при Міністерстві юстиції Анна Калинчук в інтерв'ю LB.ua.

"У НАЗК наразі немає порядку проведення перевірки та способу моніторингу життя чиновників. Чому механізми не були розроблені спочатку, не можу відповісти. Такі речі мають стати підставою для розслідування і оцінки суспільства, а можливо правоохоронних органів. Мін'юст тільки проводить правову експертизу нормативно-правових актів. НАЗК уже надіслали в наше Міністерство порядок проведення перевірки за е-деклараціями. Через 15-30 днів вони повинні усунути всі недоліки, на які вказало Міністерство. Потім Мін'юст зареєструє порядок проведення перевірки. Наскільки швидко це відбудеться, залежить від НАЗК", - каже вона.

У Законі про очищення влади досі залишився критерій "майнового очищення". За 2 роки органи фіскальної служби люструвати за цим критерієм усього 110 чоловік із 300 тисяч держслужбовців.

За словами Калинчук, такі результати свідчать про неефективність ДФС.

"Подивіться на цифри - за 2 роки із 300 тисяч держслужбовців у майновому критерії люстрованих осіб вписано всього 110 чоловік. Цю перевірку проводили органи фіскальної служби. Причин чому перевірка пройшла саме так - безліч. Усі вони суб'єктивні. Але можна зробити один висновок: те законодавство, яке існувало, і той формат, у якому працювали органи фіскальної служби, - не дієві, як і самі ці органи, які не оновилися", - сказала вона.

Нагадаємо, Голова ДФС Роман Насіров у програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" заявив, що перевірка е-декларацій стосуватиметься широкого кола людей, а не народних депутатів. Оскільки для цього потрібно рішення Верховної Ради про зняття недоторканності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram