ГоловнаПолітика

Порошенко і Дуда засудили рішення ЄС щодо газопроводу OPAL

Президенти України і Польщі закликали Єврокомісію переглянути своє рішення.

Порошенко і Дуда засудили рішення ЄС щодо газопроводу OPAL
Фото: president.gov.ua

Україна і Польща шоковані рішенням Європейської комісії розширити доступ російському "Газпрому" до газопроводу OPAL, що відкриває можливість для "Газпрому" збільшити обсяги постачання газу, оминаючи Україну.

Про це йдеться у спільній заяві президентів України і Польщі Петра Порошенка і Анджея Дуди.

"Ми вважаємо, що рішення не відповідає правилам і принципам Енергетичного Співтовариства і суперечить досягненню фундаментальної мети організації - об'єднання енергетично незалежної Європи. Воно підриває принцип, що його містить Договір про заснування Енергетичного Співтовариства, і правила конкуренції (ст. 18)", - йдеться в заяві.

Також зазначено, що рішення стосовно газопроводу OPAL підриває стратегію енергетичної безпеки ЄС, а також створює загрозу для енергетичної безпеки країн Центральної та Східної Європи. Крім того, воно створює реальні ризики для безперервного постачання газу між Польщею та Україною й для істотного перенаправлення нинішніх газопотоків між іншими країнами.

"Воно порушить конкуренцію, оскільки додатково зміцнить переваги Росії: ринкові позиції "Газпрому" як домінантного гравця на ринку; можливості "Газпрому" маніпулювати цінами на газ для окремих країн; транзитний маршрут і джерело постачання газу", - йдеться в заяві.

Порошенко і Дуда закликали Єврокомісію переглянути рішення про доступ для "Газпрому" до газопроводу OPAL.

"Ми вважаємо, що це рішення має бути переглянуте, хоча і розуміємо, яким складним і болісним кроком це може бути", - наголошено в заяві.

Нагадаємо, 28 жовтня Єврокомісія схвалила збільшення використання "Газпромом" потужностей газопроводу OPAL, який об'єднує "Північний потік" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Спочатку "Газпром" міг використовувати тільки 50% потужностей OPAL, тепер, згідно з рішенням комісії, підприємство зможе брати участь в аукціонах на прокачування цією трубою ще 7,7-10,2 млрд кубометрів, тобто отримати доступ ще до 21,4-28,3% потужностей.

Україна домовилася з ЄС провести додаткові консультації щодо цього рішення. Якщо ж переговори на політичному рівні результату не принесуть, "Нафтогаз" може подати позов до Єврокомісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram