ГоловнаПолітика

«Радикальні» ігри: зірваний допит Януковича

25 листопада довгоочікуваний допит екс-президента Віктора Януковича так і не відбувся. Активісти «Правого сектору» та «Вільних людей» перекрили виїзд арештованих бійців «Беркуту» із Лук’янівського СІЗО, а тому через відсутність обвинувачуваних допит свідків довелось перенести на 28 листопада. Хто і для чого хотів зірвати засідання, з’ясовував LB.ua.

Фото: http://podrobnosti.ua

25 листопада о 13.20 Святошинський суд Києва налагоджує зв’язок із Ростовським судом. Там, на лаві свідків сидить екс-президент Віктор Янукович. Раптом повідомляють – суд доведеться перенести: на засідання не вдалось привезти п’ятьох обвинувачуваних «беркутівців», яких підозрюють у розстрілах на Інститутській. Правоохоронці не змогли вивезти їх із Лук’янівського СІЗО через протести – активісти «Правого сектору» та організації «Вільні люди» заблокували виїзд.

«До нас надійшла інформація, що якщо «беркутівців» доставлять до суду, їх можуть випустити. Тому ми були змушені заблокувати слідчий ізолятор. Ми випускали машини після звірки документів, (про те, що вони прямують не у Святошинський суд, – LB.ua), тобто ми знайшли порозуміння із керівництвом СІЗО», – розповідає представник «Вільні люди» Дмитро Жмайло LB.ua.

Звідки ж у активістів така інформація, Жмайло не каже. Натомість стверджує – блокування СІЗО – не причина відміняти допит – з обвинувачуваними пропонували налагодити відео-зв’язок.

«В українському суді запропонували організувати відео-зв’язок із «беркутівцями», і технічно така можливість була. Але допит був перенесений, бо я так розумію, що російська сторона відмовилася», – каже він.

Українські правоохоронці на блокування будівлі не відреагували. Вони не намагались вивезти підсудних. Більше того, голова МВС Арсен Аваков заявив, що поділяє точку зору протестувальників.

«Янукович вже достатньо спровокував крові та бід в Україні. МВС не буде брати участь у черговій провокації московської маріонетки і вступати у силовий конфлікт із протестувальниками. Тим більш, що точка зору і мотиви цих людей нам зрозумілі і багато у чому ми їх поділяємо», – написав міністр у Facebook.

На слова Авакова миттєво відреагував з Ростова Янукович. 

«Я возмущен тем, что произошло. Здесь вопрос один – кому это выгодно. Сегодня мы узнали о том, что «Правый сектор», радикалы вновь действуют по принципу Майдана, за пределами украинских законов, и власть это одобряет. Только что прозвучало заявление Авакова: «Мы не дадим Януковичу информационную площадку». Это что значит? Министр внутренних дел не исполняет решение суда. У них есть страх, что преступления Майдана будут расследованы», – поскаржився він телеканалу «Дождь».

Кадри із «жертвою українських радикалів» Януковичем, безперечно, стануть хітом на каналах російського т/б. Далекоглядний генпрокурор Юрій Луценко, саме таку картинку й передбачав сьогодні перед судом.

«По-перше, цей допит ініціював захист «беркутів», що підозрюються у розстрілах на Майдані. По-друге, російський суд відразу поставив умовою скайп-допиту його проведення саме в кінці листопада. По-третє, в Ростов звезли всю кремлівську медіа машину. Тому я особисто розглядаю це дійство в якості чергової піар-акції про «нелегітимну київську хунту» в річницю Євромайдану. У той же час все це означає, що кремлівські покровителі кривавого диктатора зрозуміли: ГПУ вийшла на фінішну пряму для початку судових процесів проти організованого злочинного угрупування Януковича. І це – його останній шанс поговорити в якості свідка», – написав він у блозі на «Українській правді» сьогодні вранці.

Після заяв правоохоронців, з’являється питання: якщо ж в українській владі було відомо про можливі провокації, чому правоохоронці взагалі допустили сьогоднішній допит?

Радник голови МВС Антон Геращенко стверджує, що в МВС про блокування СІЗО не здогадувались.

«Заздалегідь у нас не було інформації про те, що активісти блокуватимуть СІЗО. Коли СІЗО вже було заблоковано, ми не могли нічого зробити. Якщо б поліція почала застосовувати силу до протестуючих, могла б пролитись кров», – каже він.

Водночас Геращенко погоджується – було зрозуміло, що судове засідання – піар Януковича. Адже запит на допит екс-президента у якості свідка, подали адвокати беркутівців.

За його словами, український суд мав повне право відмовити у допиті. Таке рішення було б в інтересах України. Чому ж судді вирішили по-іншому, не зрозуміло.

«Адвокати п’ятьох «беркутівців», яких звинувачують у вбивствах на вулиці Інститутській заявили, що вони хочуть попросити Януковича свідчити. Все це придумано в Росії, як великий піар Януковича. Український суд міг не давати згоди на допит. Адже в матеріалах справи немає доказів, що «беркутів ці» особисто знали Януковича. Інформацію про наказ могли передавати через їх керівника Садовника, який відпустила суддя Волкова у жовтні 2014 року. Довести безпосередню співпрацю «беркутівців» із Януковичем, без посередників, неможливо, а їх немає в Україні. Тож у суді Януковичу хотіли поставити тільки одне питання: Чи причетний він до справи розстрілу на Інститутській. І він відповів би ні», – каже Геращенко

Хоча рішення суддів не в інтересах України і слідства, проти них не вдасться відкрити кримінальне провадження: «Не можна сказати, що судді скоїли кримінально карані дії. Вони мали право погодити, і мали право відмовити у допиті. Це питання доцільності. Чому вони вчинили так – покаже час».

А от дії активістів цілком можна назвати правопорушенням. Адвокат беркутівців Стефан Решко вже подав заяву про кримінальне порушення на адресу активістів.

«Сьогоднішній прецедент напряму зачіпає інтереси моїх підзахисних і ці дії кваліфікуються, як кримінально карані. Я вручаю заяву про вчинення кримінального правопорушення представникам державного обвинувачення, представникам Генеральної прокуратури. Прошу відреагувати на це звинувачення, як це передбачено статтею 214 і протягом доби внести відомості про дану подію сьогоднішню в Єдиний реєстр державних розслідувань», – сказав він у залі суду.

Поки активісти не розповідають про плани на 28 листопада. Тож, чи принесе наступний допит результати, не відомо.

Зараз Генпрокуратура має єдиний правильний вихід із ситуації, вважає Геращенко – вона повинна оголосити заочне звинувачення Януковичу і допитувати його, як обвинуваченого. Якщо буде можливість зробити це у суді 28 листопада, то потрібно це робити, додає він. 

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram