ГоловнаПолітика

Карпюк та Клих підписали документи для подання позову в ЄСПЛ

Українська сторона закликає Росію надати Клиху незалежну медичну допомогу.

Карпюк та Клих підписали документи для подання позову в ЄСПЛ
Николай Карпюк и Станислав Клых
Фото: РБК-Украина

Незаконно засуджені і утримувані в Росії українці Микола Карпюк та Станіслав Клих у середу підписали всі необхідні документи для підготовки позову в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

Про це повідомила речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца.

"Сьогодні, 16 листопада, консульські посадові особи нашого консульства в Ростові-на-Дону зустрілися з українськими політичними в'язнями Миколою Карпюком та Станіславом Клихом, що перебувають в СІЗО м. Грозний Чеченської Республіки. Під час зустрічі Карпюк і Клих підписали необхідні документи, які будуть передані для підготовки позову до ЄСПЛ", - сказала вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу ввечері.

Беца розповіла, що стан здоров'я Клиха продовжує викликати серйозні побоювання.

"Він у пригніченому морально-психологічному стані, продовжують спостерігатися у нього деякі (психічні - ред.) розлади, що проявляється в деяких його неоднозначних висловлюваннях і поведінці", - поінформувала вона.

Спікер МЗС України у зв'язку з цим додала, що українська сторона закликає Росію надати Клихові незалежну медичну допомогу.

"Ми вживаємо всіх заходів для звільнення українців, які стали заручниками агресії Росії проти України", - підкреслила Беца.

Нагадаємо, 26 жовтня Верховний суд Росії визнав законними вироки українцям Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, засудженим на 22,5 і 20 років позбавлення волі у справі про участь у бойових діях проти федеральних військ в першу чеченську кампанію.

У зв'язку з цим у правозахисній організації Amnesty International заявили, що засуджені в Росії Микола Карпюк та Станіслав Клих стали жертвами пародії на правосуддя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram