ГоловнаПолітика

У справі Януковича фігурують півтора десятка народних депутатів

Луценко обіцяє робити подання на них у міру підготовки.

У справі Януковича фігурують півтора десятка народних депутатів
Фото: Макс Требухов

У кримінальному провадженні проти колишнього президента Віктора Януковича фігурує півтора десятка чинних народних депутатів. Про це заявив у суботу генеральний прокурор Юрій Луценко в ефірі 112 каналу.

"Я не прихильник анонсувати подання до Верховної Ради. Слідство йде, як тільки буде встановлено достатню кількість фактів - подання будуть. Зараз ми опрацьовуємо справи, в яких фігурують багато народних депутатів, щонайменше півтора десятка, але це не означає, що я можу вже завтра подати подання", - сказав Луценко.

Він сказав, що поки що є можливість здійснити подання тільки на одного нардепа, а саме Вадима Новинського з "Опозиційного блоку", що і було зроблено.

При цьому Луценко не вважає, що нова назва його посади в Конституції (генерального прокурора позбавлено приставки "Україна") заважає подавати йому ці подання.

"Напишіть смсочку туди, де ви таке прочитали, що у мене все в порядку, у мене достатньо компетенції. Якщо смс прийшла з Москви, заспокойте їх: Генеральна прокуратура України і Генеральна прокуратура за Конституцією є тотожною, це визначено чинним законом, у мене особисто компетенції досить, особливо проти тих, хто обслуговував злочинні наміри Януковича", - заявив Луценко.

Нагадаємо, що минулого тижня ГПУ передала кримінальні справи проти колишнього президента Віктора Януковича і його соратників новому управлінню з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями.

До кінця року вона повинна передати в суд "велику справу" про державну зраду (ст. 111 Кримінального кодексу), здійсненою організованим злочинним угрупованням (ст. 255). Вона включатиме в себе епізоди узурпації влади, доведення до недієздатності Збройних сил України, розвалу Служби безпеки України, знищення інформаційної безпеки України, заподіяння великих збитків економічній безпеці України та переходу на бік ворога, який призвів до втрати територіальної цілісності і суверенітету України.

Крім того, тривають розслідування з менших справ проти Януковича: справа "Сухолуччя" вже в суді, пізніше підуть до суду справи з "Межигір'я", приватизації "Укртелекому", Ігоря Калетника, Раїси Богатирьової, Олександра Лавриновича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram