ГоловнаПолітика

РПР побачив зв'язок між ветуванням Порошенком екологічних законів і його бізнес-інтересами

Президент ризикнув своєю репутацією заради аграрного лобі.

РПР побачив зв'язок між ветуванням Порошенком екологічних законів і його бізнес-інтересами
Елена Кравченко
Фото: Макс Требухов

Реанімаційний пакет реформ не виключає, що ветування екологічних законів президентом Петром Порошенком пов'язане з його бізнес-інтересами.

Про це сказала на круглому столі в Інституті Горшеніна, проведеному в рамках партнерства з Реанімаційним пакетом реформ, Олена Кравченко, менеджер групи "Довкілля" Реанімаційного пакету реформ, директор МБО "Екологія-Право-Людина".

"Основний мотив - це захист бізнесу. Цей мотив був таким сильним, що він знизив ризики погіршення репутації Президента на національному рівні, настільки сильним, що він перевищив ризики погіршення міжнародного іміджу. Якщо далі будуть такі ветування, то ціла низка інститутів громадянського суспільства буде просто звертатися до європейських інституцій і даремно не витрачати гроші на нашу державу", - сказала Кравченко.

За її словами, в жовтні ветувати закони попросили Асоціація свинарів України, Всеукраїнська аграрна рада, Асоціація виробників молока, асоціація "Союз птахівників України". Кравченко наголосила, що одним з підписантів є голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун, він же президент Асоціації виробників молока, він же учасник створення Асоціації свинарів, він же голова асоціації "Укрцукор".

"Чи є зв'язок між цукром і Президентом? Подивіться, будь ласка, електронну декларацію гаранта - і вам стане зрозуміло", - сказала вона. Це натяк на те, що Порошенкові належать кілька цукрових заводів.

Також вона зазначила, що Союз птахівників очолює Юрій Косюк. "Людина відома, людина небідна, голова правління Миронівського хлібопродукту. Крім того, він радник президента і екс-перший заступник Асоціації президента України в 2014 році. Тобто саме ця людина знає, які двері Адміністрації відчинити і як туди увійти", - сказала вона.

Нагадаємо, 31 жовтня президент Петро Порошенко ветував закон (реєстраційний номер 3259) про стратегічну екологічну оцінку (СЕО), який є одним із зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Також Порошенко ветував закон (№2009а-д) про оцінку впливу на навколишнє середовище. Ця оцінка стосується впливу на природу запланованої діяльності суб'єктів господарювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram