ГоловнаПолітика

Єднак закликав Порошенка відкликати вето на закони про екологічну оцінку

"Хто за вихідні напоумив Президента України завалити два системні законопроекти?"

Єднак закликав Порошенка відкликати вето на закони про екологічну оцінку
Остап Еднак
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради, секретар комітету ВР України з питань екологічної політики Остап Єднак вважає, що Президент Петро Порошенко повинен відкликати своє вето на закони про екологічну оцінку.

Про це він сказав на  круглому столі в Інституті Горшеніна в рамках партнерства з Реанімаційним пакетом реформ.

"Це однозначно "зрада". На початку жовтня була "перемога" - парламент прийняв законопроекти, над якими ми працювали майже два роки, останній рік це була робота безпосередньо в парламенті", - сказав він.

Єднак підкреслив, що з пропозицій до законів не зрозуміло, чому вони були забраковані. "Я думав, що це якісь якісно опрацьовані постатейні коментарі, що не влаштовує Президента України в цих двох законах. Але якщо ви відкриєте зауваження - це загальні декларативні речі. Тому дуже дивно: це зловживання владою чи непрофесіоналізм? Як можуть на Банковій підготувати неякісні, абсолютно декларативні коментарі, які я навіть не знаю, як врахувати в комітеті, щоб підготувати документ до повторного читання. З таким підходом можна завалити будь-який законопроект", - сказав він.

Він не виключає, що вето було накладене через лобізм бізнес-спільноти. "Ще минулого тижня ми не були в курсі, що готується вето президента. Хто за вихідні напоумив Президента України завалити під корінь два системні екологічні законопроекти? Очевидно, Президента хтось підставив", - сказав він.

Тому він вважає, що в ідеалі Порошенко повинен відкликати своє вето і дати можливість впровадити екологічну оцінку в Україні.

Нагадаємо, 31 жовтня Президент Петро Порошенко ветував закон (реєстраційний номер 3259) про стратегічну екологічну оцінку (СЕО), який є одним із зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Також Порошенко ветував закон (№2009а-д) про оцінку впливу на навколишнє середовище. Ця оцінка стосується впливу на природу запланованої діяльності суб'єктів господарювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram