ГоловнаПолітика

Луценко назвав Новинського співучасником злочину Януковича

Генпрокурор готується відправити до суду першу справу проти екс-президента.

Луценко назвав Новинського співучасником злочину Януковича
Юрий Луценко
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що згода Верховної Ради на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Вадима Новинського дозволить передати до суду першу справу проти колишнього президента Віктора Януковича.

"Це перша справа проти Януковича, яку ми плануємо передати в суд. Якщо Верховна Рада дасть нам дозвіл на притягнення до відповідальності депутата Новинського, то цю справу досить швидко буде розслідувано і надіслано до суду. Я вважаю цю справу перспективною, з урахуванням відносно невеликого її обсягу", - сказав він журналістам в Полтаві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Луценка, слідство розглядає Новинського як співучасника злочину, вчиненого Януковичем, екс-головою МВС Віталієм Захарченком, колишнім начальником київської міліції Валерієм Коряком і низкою інших працівників МВС щодо Олександра Драбинка – особистого помічника покійного предстоятеля Української Православної Церкви (Московського Патріархату) Володимира.

Генпрокурор назвав його одним із співучасників "змови проти пана Драбинка і покійного митрополита Володимира".

Нагадаємо, Генеральна прокуратура просить Верховну Раду про зняття недоторканності з Вадима Новинського.

Нардеп є одним з підозрюваних в незаконному тиску на Українську православну церкву з метою усунення з посади покійного митрополита Володимира. Зокрема, йому закидають позбавлення волі особистого помічника Володимира - Олександра Драбинка (ч.2 ст.146 та ч.1 ст.365 Кримінального кодексу)

У документі, який оприлюднив генпрокурор Юрій Луценко, йдеться, що в період з вересня по грудень 2013 року Новинський, маючи статус народного депутата, був співучасником під час здійснення "злочину проти волі, честі та гідності особи, а також у сфері службової діяльності".

Новинський - один з найбагатших людей України, йому належить "Смарт-холдинг", що об'єднує цілу низку підприємств. Серед активів Новинського є велика частка в "Метінвесті" й агрохолдингу HarvEast, нафтогазова компанія Regal Petroleum, Херсонський суднобудівний завод, Чорноморський суднобудівний завод.

Екс-президент Віктор Янукович надав Вадиму Новинському громадянство України в травні 2012 року, напередодні дня народження російського бізнесмена. Указ видано з формулюванням "за видатні заслуги перед Україною".

Раніше в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною" Луценко говорив, що митрополита Володимира довели до передчасної смерті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram