ГоловнаПолітика

Гонтарева причетна до махінацій з ОВДП в інтересах Януковича, - ЗМІ

Експерти характеризують угоди як шахрайство.

Гонтарева причетна до махінацій з ОВДП в інтересах Януковича, - ЗМІ
Фото: flickr НБУ

Інвестиційна компанія ICU, якою керувала голова НБУ Валерія Гонтарева, виводила кошти з державних банків в інтересах оточення Віктора Януковича. Про це йдеться розслідуванні «Економічної правди».

«У ЄП опинилися документи, що вказують на те, що «сім'ї» виводити гроші з держбанків допомагали структури, афільовані з дніпропетровською біржової групою «Перспектива», а також інвестиційна компанія ICU, яка вже кілька років обслуговує Петра Порошенка. Документи свідчать про те, що угоди, в яких брали участь згадані компанії, мали ознаки фіктивності», - йдеться в матеріалі.

«Економічна правда» зазначає, що в документах, які, ймовірно, є аналітичними записками діагностики державних банків, складеними відразу після Революції Гідності, докладно описано схеми виведення компанією Гонтаревої коштів з держбанків.

«Держбанк укладав контракт на продаж ОВДП, а інший держбанк, як правило, через день-два купував таку саму кількість ОВДП. Між собою вони не укладали жодних контрактів, а залучали посередників, зокрема ОТП, ICU і якусь компанію-продавця «Фондовий актив». Ці компанії проводили між собою низку угод. Проводячи угоди між собою, вони штучно завищували вартість цінних паперів перед їх подальшим продажем іншому банку. Різниця, за якою держбанки купували і продавали ЦБ, осідала в посередників», - сказано в розслідуванні.

Опитані ЕП фінансові експерти трактують описану схему як банальне шахрайство.

Видання зазначає, що інформація про участь Гонтаревої в угодах в інтересах оточення Януковича з'являлася в ЗМІ і раніше, проте зараз вона дійшла до Генеральної прокуратури. Офіційне розслідування справи загрожує не тільки Валерії Гонтаревій і компанії ICU, а й президентові Петру Порошенку.

«За даними ЕП, кілька тижнів тому про ці операції дізналися і в Генеральній прокуратурі. Розслідування такої справи містить колосальні репутаційні ризики для президента і для ICU. Значних втрат може зазнати і біржова група «Перспектива», представників якої можуть зробити «крайніми». Неприємна ця ситуація і для ОТП-банку, що засвітився в декількох епізодах. На кону також ділова репутація голови НБУ Валерії Гонтаревої, яка керувала компанією ICU в той час, коли з держбанків виводили кошти за допомогою сумнівних угод», - пише «Економічна правда».

Як повідомляли, раніше Валерія Гонтарева підтвердила участь компанії ICU в купівлі облігацій внутрішньої державної позики на користь компаній-нерезидентів, які зараз підозрюють у приналежності сім'ї Януковича. За її словами, купівля ОВДП - це не виведення капіталу, а інвестування в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram