ГоловнаПолітика

У Сербії проходять спільні з Росією і Білоруссю навчання, - Лубківський

Минулого місяця в рамках російсько-сербських навчань "Барс 2016" відпрацьовували польоти в різний час доби.

У Сербії проходять спільні з Росією і Білоруссю навчання, - Лубківський
Маркиян Лубкивский
Фото: Сергей Нужненко

2 листопада в Сербії починаються двотижневі тристоронні військові навчання "Слов'янське братство" за участю Росії, Білорусі та Сербії. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив Маркіян Лубківський, координатор руху "Справедливість", посол України в Хорватії у 2006-2009 роках

За його словами, навчання пройдуть на військових аеродромах Батайніца і Ковин, а також на полігоні Пасулянська лівада. З російського боку в них візьмуть участь понад 150 бійців Івановського батальйону повітряно-десантних військ ЗС РФ, три літаки Іл-76МД і 50 представників військово-транспортної авіації, із сербського - 300, а з білоруського - 60 військових.

"Цікаво, що в рамках навчань Росія випробовує нову зброю. Йдеться, зокрема, про мініатюрний БПЛА, нанодрон завбільшки з бабку. Як повідомляють військові аналітики, ці мініатюрні апарати будуть використовувати російські спецпризначенці. Нанобабку Росія ще розробляє, але в Сербії вона вперше буде тестуватися в реальних умовах", - написав Лубківський.

Російський БПЛА схожий на норвезький black hornet, який важить лише 16 г і перебуває на озброєнні британського і американського спецназів. Бабка має відео- та фотокамери, може передавати інформацію в реальному часі і в HD-форматі.

"Нанодрон є практично безшумним, маневреним. І хоча не має великого радіусу дії, ефективний у розвідці і ближньому бою. Бабку, ціна якої є відносно низькою, можна використовувати під час антитерористичних операцій. Навчання військових для управління дроном триває недовго, а активується він миттєво", - зазначив Лубківський.

До Сербії також перекидають три бойові машини десанту БМД-2, безпілотник "Тахіон", іншу військову техніку.

"Нагадаю, що в десятих числах жовтня в Сербії пройшли російсько-сербські льотно-тактичні навчання "Барс 2016", участь у яких узяли екіпажі літаків МіГ-29 і вертольотів Мі-8 Сербії і Росії. Було здійснено понад 30 вильотів, під час яких відпрацьовувалися польоти в різний час доби, перехоплення повітряних цілей, ближній повітряний бій і таке інше. А перші військові навчання "Слов'янське братство" пройшли торік поблизу Новоросійська. Найбільше занепокоєння з приводу навчань висловила член НАТО Хорватія, зокрема під час останнього саміту Альянсу", - резюмував колишній посол України в Хорватії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram