ГоловнаПолітика

Київ викликав посла в Молдові для консультацій (Оновлено)

Це може бути пов'язано з перемогою проросійського кандидата в першому турі виборів президента Молдови.

Київ викликав посла в Молдові для консультацій (Оновлено)
Чрезвычайный и Полномочный посол Украины в Молдове Иван Гнатышин
Фото: gov.md

Україна викликала свого посла в Молдові Івана Гнатишина до Києва для консультацій.

Про це повідомив прес-секретар президента України у фейсбуці.

Це сталося наступного дня після першого туру виборів президента Молдови, на яких проросійських кандидат від Партії соціалістів Ігор Додон набрав більш ніж 48% голосів.

Раніше Додон відзначився заявою про те, що визнає Крим російським. Під час теледебатів на запитання журналіста, кому належить Крим, Додон відповів: "Російській Федерації".

LB.ua повідомляв раніше в статті «Українське питання на президентських виборах у Молдові», що в Києві зачаїли образу на цю заяву кандидата в президенти Молдови і не готові пробачити сусідові таку неповагу до своєї територіальної цілісності. Тому в разі його перемоги Україна допускає відкликання для консультацій свого посла в Молдові.

«Вибачення Кишинева не знімають небезпеку погіршення україно-молдовських відносин у разі перемоги проросійського кандидата. І якщо нинішній скандал спричинили слова поки що «Додона-кандидата в президенти», то поведінка «Додона-президента», який уже зараз ставить під сумнів територіальну цілісність сусідньої країни, навряд чи залишиться без відповіді України. Наприклад, розглядається, за інформацією LB.ua, варіант відкликання українського посла з Кишинева до Києва на консультації (після першого або другого туру, залежно від їхніх результатів)», - йдеться в статті.

Окрім того, серед обіцянок Додона - відновити в повному обсязі економічні відносини з Росією, скасувати угоду про асоціацію з Євросоюзом шляхом проведення референдуму і розвивати країну, спираючись на православ'я як "моральний стрижень молдован".

Своєю чергою лідерка опозиційної Партії дії і солідарності Майя Санду, з якою він зустрінеться у другому турі виборів, бачить майбутнє Молдови у зближенні з Євросоюзом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram