ГоловнаПолітика

Експерт РПР: держсекретарями стануть нинішні працівники міністерств

Рада і Кабмін не виконали умов, потрібних для приходу реформаторів.

Експерт РПР: держсекретарями стануть нинішні працівники міністерств
Сергей Сорока
Фото: Макс Требухов

Конкурси на посади державних секретарів виграють нинішні працівники міністерств.

Такий прогнозо на  круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ, дав Сергій Сорока, експерт платформи "Нова країна" і РПР.

Він пояснив, що нинішні співробітники міністерств чітко розуміють, на яку посаду вони йдуть і що будуть на ній робити. Люди не із системи не прийдуть через недопрацьоване законодавство, вважає Сорока.

"Коли нова людина потрапляє до міністерства, в нинішній ситуації вона як кошеня, яке кидають у річку - випливе чи не випливе, невідомо. Чому? По-перше, чітко не розподілені повноваження міністра, його заступників і державного секретаря. Передбачалося, що ці повноваження чітко будуть записані в законопроекті 4526-д, який досі висить у Верховній Раді і блокується, не знаю ким", - заявив він.

"Другий нормативний акт, який мав бути ухвалений, - це так звана концепція формування групи реформаторських кадрів. Усі ці кроки прописані в стратегії реформування державного управління України на 2016-2020 роки, ухваленій урядом наприкінці червня. Тобто до оголошення конкурсів мали бути виконані певні кроки, які б мінімізували ризики конфлікту між міністром, заступником і державним секретарем, ризики саботажу з боку апарату", - сказав Сорока.

"Третя проблема - це невизначеність із заробітною платою. У стратегії записано, що до цього моменту уряд мав ухвалити схему оплати праці державних секретарів і взагалі державних службовців із групи реформаторських кадрів", - пояснив експерт.

Нагадаємо, 12 жовтня Кабінет Міністрів оголосив конкурс на заміщення посад державних секретарів міністерств АПК, внутрішніх справ, екології та природних ресурсів, економіки, енергетики, інфраструктури, інформаційної політики, культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram