ГоловнаПолітика

У Порошенка перерахували умови України для виборів на Донбасі

Серед вимог - виведення російських військ, робота українських ЗМІ й агітація партій.

У Порошенка перерахували умови України для виборів на Донбасі
Константин Елисеев
Фото: focus.ua

"Дорожня карта" імплементації Мінських угод повинна містити чіткі попередні умови для розгляду Верховною Радою законопроекту про вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей, заявив заступник голови АП Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв.

Однією з таких умов повинна бути гарантія, що російські сили і зброя не проникають в Україну.

Якщо Верховна Рада призначить вибори, вони пройдуть через 90 днів. За цей час слід забезпечити підготовку до голосування за стандартами ОБСЄ. Зокрема, повинні відновити роботу українські ЗМІ, а українські політичні партії - вільно вести агітацію. Протягом цих 90 днів на Донбасі не повинно бути жодного пострілу.

"ОБСЄ/БДІПЛ повинна провести свою оціночну місію, за результатами якої зробити свій висновок про те, що всі необхідні для демократичних виборів умови дотримані і вони можуть бути проведені у встановлені терміни", - сказав Єлісєєв в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на питання про участь нинішніх так званих лідерів "ЛНР/ДНР" у виборах, Єлісєєв сказав: "Сам проект закону повинен виходити від українського парламенту, обговорюватися і голосуватися в стінах Ради".

За його словами, тільки Верховна Рада як законодавчий орган України повинна прийняти рішення про цей виборчий процес. "Експерти, відповідно до домовленостей і в мінському, і в нормандському форматах, лише відпрацьовують модальності проведення виборів відповідно до стандартів ОБСЄ/БДІПЛ і на засадах українського законодавства. Але рішення приймає український парламент", - сказав заступник голови АП.

"Тому хочу заспокоїти тих, хто заявляє про нібито голосування невідомого закону про вибори вже завтра - ні, це буде виключно парламентський закон", - резюмував Єлісєєв.

Нагадаємо, за словами Єлісєєва, президент Петро Порошенко на зустрічі в нормандському форматі в Берліні окреслив п'ять ключових позицій, на включенні яких у "дорожню карту" наполягає Україна. Серед вимог - розпуск усіх фейкових структур так званих "ДНР/ЛНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram