ГоловнаПолітика

Матіос: у Януковича можуть бути посібники в укрбюро Інтерполу

Прокурор заявив, що ГПУ організує "Сім'ї" міні-Гаагу. 

Матіос: у Януковича можуть бути посібники в укрбюро Інтерполу
Фото: 24tv.ua

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що деякі співробітники українського бюро Інтерполу допомагають колишньому президенту Віктору Януковичу уникнути кримінальної відповідальності.

Про це він сказав у ефірі 112 каналу.

"ГПУ, зокрема група військової прокуратури, яка розслідує ці кримінальні провадження, найближчого тижня даватиме процесуальну оцінку ймовірності причетності окремих посадових осіб національного бюро Інтерполу в Україні до співучасті або сприяння членам злочинної організації Клименку, Курченку, Арбузову, Януковичу та іншим, щоб ті уникли кримінальної відповідальності", - сказав Матіос.

Також Матіос заявив, що "Сім'я" організовує кампанію з дискредитації Генеральної прокуратури, і пригрозив ЗМІ, які беруть участь у ній, кримінальною відповідальністю.

"У нас є справжні дані, що кошти, які награбовані в Україні, зокрема з боку Клименка, спрямовані через певних людей багатьом інформаційним агентствам в Україні для забезпечення місячника дискредитації ГПУ ... 20 тисяч доларів на місяць - це досить серйозний ресурс для інтернет-видання. Ми дамо їм процесуальну оцінку, оскільки фінансування за рахунок співучасті з членами злочинної організації, ст. 256 КК України, вона є досить тяжкою за покаранням", - розповів прокурор.

Матіос пообіцяв також, що заочний процес над Януковичем почнеться вже цього року.

"Кацубу передамо до суду. Злочинну організацію Януковича - заочне засудження - передамо до суду. І ми зробимо міні-Гаагу для всієї злочинної влади. Ми спробуємо зробити те, чого ніхто ніколи не робив: понад 100 осіб у клітці", - заявив він.

На початку цього року  із сайту Інтерполу зникло багато чиновників часів Януковича. Українське бюро після цього заявило, що Інтерпол не видаляв інформацію про розшук Януковича та інших колишніх чиновників, а тільки обмежив її надання. Файли про розшук Януковича продовжують існувати в закритій базі Інтерполу і до зазначеної системи мають доступ тільки уповноважені на те особи. За таким самим принципом заховані картки цілого ряду представників колишньої влади України, зокрема Едуарда Ставицького, Миколи Азарова, Сергія Клюєва. Вони поскаржилися до Інтерполу, що в Україні їх переслідують нібито з політичних мотивів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram