ГоловнаПолітика

МЗС засудило відмову Росії передати Україні Сенцова та Кольченка

Україна вимагає екстрадиції політв'язнів.

МЗС засудило відмову Росії передати Україні Сенцова та Кольченка
Фото: Антон Наумлюк

Міністерство закордонних справ засуджує відмову Росії передати Україні режисера Олега Сенцова та кримського активіста Олександра Кольченка.

Про це йдеться в коментарі на сайті МЗС.

"Незважаючи на наявність в особових справах Сенцова і Кольченка паспортів громадян України, а також офіційні заяви під час судових засідань, що вони ніколи не зверталися і не збираються звертатися в російські органи для оформлення російського громадянства і російських документів, оскільки є громадянами України, російська сторона не визнає українського громадянства наших співвітчизників", - йдеться у повідомленні.

МЗС України категорично відкидає аргументацію російської сторони щодо автоматичного набуття громадянства Росії у порядку, визначеному так званим "Договором про прийняття в РФ республіки Крим та утворення у складі РФ нових суб'єктів від 21 березня 2014 року", оскільки цей документ суперечить нормам загального міжнародного права і відповідно до ст. 53 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року є нікчемним.

"МЗС вимагає від російської сторони припинити незаконні дії щодо примусового визнання Олега Сенцова і Олександра Кольченка російськими громадянами, а також забезпечити їхнє безумовне звільнення та повернення в Україну", - підкреслюється у повідомленні.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд (Росія) засудив Сенцова до 20 років позбавлення волі, а Кольченка - до 10 років. У Росії заявляли, що Сенцов і Кольченко "автоматично" стали громадянами цієї країни після анексії Криму. Пізніше політв'язнів таки визнали українцями. Вони передали документи для екстрадиції в Україну ще навесні.

Сьогодні російський Мін'юст відмовив у екстрадиції Сенцова і Кольченка в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram