ГоловнаПолітика

Охочих отримати інструменти впливу на відбір суддів у ВСУ буде більш ніж достатньо, - Філатов

Заступник голови АП обіцяє докласти всіх зусиль, щоб конкурс суддів ВСУ був чесним

Охочих отримати інструменти впливу на відбір суддів у ВСУ буде більш ніж достатньо, - Філатов
Фото: Макс Требухов

Заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов не виключає впливу представників будь-якої гілки влади на формування Верховного Суду. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

«Судова система завжди формувалася за змішаним кланово-квотним принципом. І є багато людей, які продовжують жити в цій парадигмі. Вони, природно, будуть намагатися нав'язати свої правила в процесі формування нового Верховного Суду. Думаю, цих людей ви знайдете в будь-якій гілці влади і будь-якій політичній силі. Охочих отримати якусь квоту чи інструменти впливу на процес відбору суддів у ВСУ буде більш ніж достатньо», - заявив Філатов.

На репліку про те, що і представники Адміністрації президента зацікавлені в тому, щоб мати контроль над суддями, Філатов відповів:

«Можливо, хтось і зацікавлений, але конкурс буде чесним... Я до цього докладу всіх зусиль».

Філатов також нагадав, що Закон «Про судоустрій і статус суддів» передбачає створення Верховного Суду, до складу якого увійде не більш ніж 200 суддів. Близько 300 суддів, які працюють у касаційних судах і у Верховному Суді, мають право брати участь у конкурсі. «Думаю, можемо очікувати кілька тисяч заяв на участь у цьому конкурсі, оскільки, як ми вже говорили, брати участь у ньому можуть і не судді. Перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів, яка буде проводити конкурс, стоїть складне завдання, і не тільки технічно», - зазначив заступник голови АП.

Він вважає малоймовірним визнання Конституційним Судом оновлення складу Верховного Суду неконституційним.

Нагадаємо, Верховний Суд вирішив просити Конституційний Суд визнати неконституційними норми закону "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими вищі спецсуди і діючий Верховний Суд ліквідуються і замість них створюється новий Верховний Суд з п'ятьма касаційними палатами. Пленум ВСУ вважає неконституційним конкурсний відбір суддів у новий Верховний Суд. Крім того, на думку членів пленуму, порушує Конституцію запровадження конкурсного відбору для суддів, у яких минув 5-річний термін повноважень.

Також пленум вважає, що чинна судова реформа вводить нерівність серед суддів - судді, які пройшли конкурсний відбір і кваліфікаційне оцінювання, будуть отримувати набагато вищу заробітну плату, ніж судді, які ще не пройшли цих процедур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram