ГоловнаПолітика

Яценюк: за закон про спецконфіскації не голосують, бо колишні чиновники перекидають гроші з одних офшорів у інші

Рада знову провалила внесення законопроекту до порядку денного.

Яценюк: за закон про спецконфіскації не голосують, бо колишні чиновники перекидають гроші з одних офшорів у інші
Фото: nfront.com.ua

«Необхідно, щоб Президент в найкоротші терміни не просто дав вказівку, а зустрівся зі своєю фракцією, і український парламент, нарешті, прийняв законне і справедливе рішення, що дає можливість конфіскувати 1,5 мільярда доларів режиму Януковича», - зазначив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк журналістам у Верховній Раді в середу, 20 жовтня, після того, як парламент в черговий раз не включив до порядку денного законопроект про повернення вкрадених активів.

При цьому Яценюк нагадав, що Президент України двічі публічно підтримав позицію щодо необхідності прийняття цього законопроекту: «Мене турбує поведінка фракції «Блок Петра Порошенка», коли Президент звертається до своєї фракції, а фракція дає тільки половину голосів за прийняття закону про встановлення справедливості і конфіскації активів колишнього режиму. Це непристойно".

«У мене є припущення, чому цей законопроект не голосується. Чим довше не голосується цей закон, тим більше шансів, що за сценою проходять переговори, і колишні представники режиму переоформлюють ці кошти з одних офшорних компаній на інші. З тією метою, щоб потім, через рішення українських або міжнародних судів вивести ці кошти за кордон, і український народ не повернув гроші, які були викрадені з Державного бюджету», - зазначив він.

Закон про спецконфіскації, зауважив він, дає можливість конфіскувати заарештовані урядом Арсенія Яценюка кошти, які були вкрадені з Державного бюджету України режимом Януковича і виведені на 42 офшорні компанії, «які не мають власників, крім людей, наближених до Віктора Януковича»: «Ці кошти зараз містяться в Державному Ощадному банку у вигляді грошових коштів і державних цінних паперів. Згідно з рішенням суду і рішенням попереднього уряду вони арештовані. І вони повинні бути повернені до доходів Державного бюджету».

Арсеній Яценюк нагадав, що фракція «Народний фронт» пропонує 50% з цієї суми направити на національну безпеку і оборону: «Це Міністерство оборони, Національна гвардія - безпосередньо для українських воїнів».

50% цих коштів фракція пропонує направити на соціальну допомогу для 9 мільйонів громадян України: «6 мільйонів пенсіонерів, які отримають разову фінансову виплату в розмірі 1130 гривень. І 3 мільйонів бюджетників - це вчителі, лікарі, які отримають так само разову виплату в розмірі 1400 гривень».

«Тому питання номер один - це невідкладне голосування за закон, який дає можливість конфіскувати 1,5 мільярда доларів і відправити їх безпосередньо до доходів Державного бюджету. Цей закон дасть можливість конфісковувати засоби, які були так само вкрадені через корупційні діяння попереднього режиму», - зазначив лідер «Народного фронту».

«Це питання політичного авторитету і коаліції, і загалом української влади. І це питання виживання країни на 2017 рік», - зазначив Арсеній Яценюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram