ГоловнаПолітика

Парламенти України, Литви і Польщі синхронно приймуть заяви з приводу Другої світової війни

Парламентарії трьох країн дадуть оцінку подіям середини ХХ століття, а також нинішнім діям Росії.

Парламенти України, Литви і Польщі синхронно приймуть заяви з приводу Другої світової війни
Фото: rada.gov.ua

Парламенти України, Польщі та Литви в четвер синхронно винесуть на голосування спільну заяву щодо подій часів Другої світової війни.

Про це повідомив спікер Верховної Ради Андрій Парубій, пише "Інтерфакс-Україна".

"Я буду ініціювати винесення на засідання українського парламенту спільної заяви, і це станеться синхронно з прийняттям відповідної заяви і в парламенті Польщі, і в парламенті Литви, в якій буде спільно зазначено, хто був винуватцем трагедії на наших землях у середині минулого століття", - сказав Парубій у кулуарах парламенту.

"Для нас важливо, щоб напруження, яке виникло між Польщею і Україною влітку, було знято, щоб усі історичні інсинуації були відкинуті. У заяві ми припускаємо вказати, хто був винуватцем трагедії, яка сталася на наших землях, а винуватцями були - Російська імперія, німецький нацизм, які розпочали Другу світову", - додав він.

Парубій наголосив, що прийняття такої заяви буде унікальною подією, оскільки вперше три парламенти дадуть не тільки спільну оцінку сторінкам історії, а й оцінку нинішнім діям РФ.

Він також повідомив, що в середу комітети парламентів України, Польщі та Литви на своїх засіданнях розглянуть текст відповідної заяви.

Нагадаємо, 22 липня польський Сейм 432 голосами прийняв резолюцію, в якій Волинську трагедію визнано геноцидом. Відповідно до рішення, 11 липня відзначатиметься в Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої.

Цьогоріч виповнюється 73-тя річниця Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Збройні конфлікти між поляками й українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точної кількості загиблих у цих конфліктах не відомо досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram