ГоловнаПолітика

Порошенко готовий до зустрічі в нормандському форматі, якщо вона буде результативною

"Ключова позиція - щоб це не була зустріч заради зустрічі".

Порошенко готовий до зустрічі в нормандському форматі, якщо вона буде результативною
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко заявив, що готовий до переговорів у нормандському форматі будь-коли, але тільки якщо це не буде "зустріч заради зустрічі". Учора таку саму позицію канцлерки ФРН Ангели Меркель висловив представник німецького уряду Штеффен Зайберт.

"Ми постійно підкреслюємо, що ми готові до цієї зустрічі, але ключова позиція - щоб це не була зустріч заради зустрічі. Нам потрібно напрацювати порядок і проекти рішень. Завтра або в понеділок вранці відбудеться телефонна розмова з канцлером Німеччини і президентом Франції і, якщо ми бачимо перспективу, то ми готові будь-коли зібрати цю зустріч, якщо Росія буде готова виконувати зобов'язання, які взяла на себе в пакеті з безпеки", - заявив Порошенко в суботу в Харкові, пише "Інтерфакс-Україна".

Президент підкреслив, що вважає неприйнятним вихід України з Мінського процесу.

"Якщо хтось, свідомо чи несвідомо працюючи на країну-агресора, наполягає, щоб Україна самостійно ініціювала вихід з Мінського процесу, то це саме те, чого тільки й очікують росіяни: мовляв, подивіться, вони не виконують домовленостей, вони безвідповідальні. І тоді - знімайте санкції з Росії, не притягуйте її до відповідальності... Це глухий кут. На сьогодні я твердо переконаний, що потужною мотивацією для того, щоб тримати Росію за столом переговорів і забезпечувати сценарій, коли вони будуть виконувати взяті на себе зобов'язання, є нормандський формат і Мінський процес", - сказав президент.

Нагадаємо, що цього тижня з'явилася інформація, що зустріч "нормандської четвірки" (Німеччина, Франція, Росія, Україна) може пройти 19 жовтня в Берліні, однак влада ФРН не підтвердила цієї інформації. Якщо саміт дійсно відбудеться, це буде перший візит у Німеччину Володимира Путіна з моменту анексії Росією українського півострова Крим і початку української кризи 2014 року.

Президент України Петро Порошенко в четвер, 13 жовтня, провів телефонну розмову з президентом Франції Франсуа Олландом і радником німецького канцлера Крістофом Хойзгеном. Очікувалося, що під час телефонних переговорів Порошенка запросять на зустріч "нормандської четвірки". Однак прес-служба українського президента повідомляє, що під час розмови сторони "домовилися про продовження консультацій у Мінську на рівні дипломатичних радників голів держав нормандського формату, після якої лідери України, Франції та Німеччини проведуть телефонну конференцію".

Нормандський формат передбачає участь представників України, Франції, Німеччини та Росії. Зустрічі проводять на рівні дипломатичних радників, голів МЗС і лідерів держав. Назва пов'язана з тим, що перша така зустріч пройшла 2014 року в Нормандії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram