ГоловнаПолітика

Юлія Світлична і Зєев Елькін домовилися про розвиток співробітництва Харківської області та Ізраїлю

Представник Ізраїлю відзначив великий потенціал регіону.

Юлія Світлична і Зєев Елькін домовилися про розвиток співробітництва Харківської області та Ізраїлю
Фото: mykharkov.info

Харківська область стала першим регіоном України, який відвідав Голова Спільної українсько-ізраїльської комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва, Міністр екології Держави Ізраїль та Міністр у справах Єрусалима, повідомляє сайт ХОДА.

За даними прес-служби, у ході візиту Зєев Елькін зазначив: у Харківську область він відправився відразу після зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, яка відбулася в Києві 6 жовтня.

«Ми вчора зустрічалися з Президентом, прем'єр-міністром і рядом профільних міністрів у столиці. У результаті цих зустрічей ми зрозуміли, що є сенс відвідати регіони і обговорити можливі перспективи співпраці, і Харків буде першим, - зазначив Голова Спільної українсько-ізраїльської комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва. - Я впевнений, що є велика перспектива співпраці з регіонами, неправильно замикатися тільки на Києві. Це підказує мій досвід».

Юлія Світлична презентувала Зєев Елькін соціально-економічний потенціал Харківської області і розповіла про перспективні напрями розвитку міжнародного співробітництва. Зокрема, зазначила, що Харківщина не планує обмежуватися двома закордонними представництвами, які вже працюють у Вашингтоні і китайській провінції Хейлунцзян. Найближчим часом планується відкрити Офіс регіону в Нью-Йорку.

«Приємно відзначити, що цього року приріст іноземних інвестицій у Харківську область  становить 107 млн доларів, а до цього спостерігався відтік. За темпами залучення інвестицій в Україні ми - другі після міста Києва», - наголосила Юлія Світлична.

Як потенційну сферу співробітництва Харківської області з Державою Ізраїль Юлія Світлична назвала міжнародну кооперацію. Вона зазначила, що харківські підприємства готові до співпраці, вони впроваджують усе більше нових підходів і технологій, щоб бути конкурентоспроможними на зовнішніх ринках, збільшувати експорт і залучати іноземні інвестиції.

«Що цікаво для іноземних інвесторів - це, безумовно, майданчик, на якому можна виготовляти добру конкурентоспроможну продукцію, а потім її експортувати в різні країни. Одним із варіантів такої співпраці може бути кооперація декількох виробництв або впровадження нових технологій», - розповіла керівник області.

Вона також запропонувала розглянути можливості для розширення співпраці в медичній та освітній сферах.

«У 2015-2016 роках у ВНЗ Харкова навчається близько 500 студентів з Ізраїлю. Вважаю, було б корисно впровадити програми обміну досвідом - як для школярів, так і для студентів. Можливо, потрібно розглянути і програми підвищення кваліфікації для вчителів та викладачів вищих навчальних закладів», - сказала глава регіону.

Серед перспектив - також співпраця у сферах фармації і високих технологій.

«Уся система «хай-теку» - перспективний напрямок співпраці. Харків у цій сфері - один з головних центрів в Україні. Тут гарна кадрова підготовка, великий потенціал, безумовно в цьому напрямку можна багато чого досягти», - висловив упевненість Зєев Елькін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram