ГоловнаПолітика

Порошенко зустрівся з прем'єром Молдови на кордоні

Сторони обговорили питання співпраці, а також переговори з приводу придністровського конфлікту.

Порошенко зустрівся з прем'єром Молдови на кордоні
Фото: twitter.com/poroshenko

Президент Петро Порошенко та прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп провели зустріч на прикордонному пункті пропуску Паланка-Маяки-Удобне за 60 км від Одеси.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Бюро уряду Молдови зі зв'язків з пресою.

Сторони обговорили питання співпраці в сфері торгово-економічних відносин, митного оформлення вантажів і взаємодії на кордоні.

"Ми домовилися, що спільно з Європейським Союзом у рамках ініціативи "Східного партнерства", в рамках проекту "Інтегроване управління кордону" будуємо на молдовській стороні пункт пропуску, найсучасніший. Євросоюз виділяє для цього понад 6 млн євро. Група українських і молдовських прикордонників буде забезпечувати дуже швидке оформлення пасажирів і вантажів", - заявив Порошенко після зустрічі, зазначає агентство в другому повідомленні.

"Більше того, ми домовилися, що на ділянці Кучурган - Первомайськ будуємо вже на українській стороні, за участю ЄС, у рамках тієї самої програми, спільний пункт пропуску - комфортний, багатосмуговий, із найсучаснішим обладнанням і швидкісним інтернетом, де також будуть найефективніші методи і сканери для боротьби з контрабандою", - сказав Порошенко.

Раніше в уряді Молдови уточнили, що Філіп і Порошенко також торкнуться проблеми врегулювання придністровського конфлікту в рамках переговорного формату "5+2" (Молдова, Придністров'я, Росія, Україна, ОБСЄ, а також спостерігачі від США та Євросоюзу).

На прикордонному пункті, де проходить зустріч, передбачають будівництво і відкриття спільного пункту митного і прикордонного контролю. Угоду про це було підписано ще минулого року.

"Пункт пропуску Паланка-Маяки-Удобне стане найбільшим спільним пунктом на молдовсько-українському кордоні, де вже діє кілька таких пунктів спрощеного контролю. На цих пунктах громадян і вантажі, що перетинають кордон, оглядають на в'їзді в країну, а при виїзді не перевіряють", - зазначено в повідомленні.

Нагадаємо, Україні та Молдові залишилося демаркувати 5 км спільного кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram