ГоловнаПолітика

Петренко: Росія з 90-х років відмовлялася вносити в угоди з Україною норму про звернення до міжнародних судів

Міністр вважає, що Кремль цілеспрямовано готувався до агресії.

Петренко: Росія з 90-х років відмовлялася вносити в угоди з Україною норму про звернення до міжнародних судів
Фото: Макс Требухов

Росія планомірно готувалася до агресії проти України, оскільки вся російська дипломатія починаючи з 90-х років цілеспрямовано під час підписання будь-яких міждержавних угод включала положення, які давали їй можливість не поширювати на ці договори правила міжнародного суду.

Про це під час години уряду у Верховній Раді заявив міністр юстиції Павло Петренко, пише "Цензор".

"Простою мовою це означає, що росіяни, розуміючи, що вони не збираються виконувати основні, державні, міжнародні угоди вписували, що в разі порушення ними цього договору, вони мають право відмовитися від розгляду такої справи в міжнародному суді", - заявив міністр.

За словами Петренка, юристи Мін'юсту, дипломати з МЗС і правозахисники проаналізували блок міждержавних і міжнародних договорів, які були підписані Росією за 25 років, і тих договорів, до яких приєдналася РФ як правонаступник СРСР. "Це близько кількох тисяч міжнародних документів. Ми знайшли там невелику, але серйозну кількість договорів, які дозволяють нам без згоди країни-агресора піти в міжнародний суд", - сказав міністр.

Зараз, за словами Петренка, за трьома масштабними конвенціями триває досудова і судова робота.

Одна з них стосується "брутального і нахабного" порушення прав України через використання її надр на континентальному шельфі в Криму. Щодо цієї конвенції вичерпані всі механізми досудового врегулювання і зараз відбувається ініціювання цієї справи в міжнародному суді ООН.

Петренко висловив упевненість, що Україна виграє всі справи, які ініціювала проти Росії. "Я впевнений, що президент Росії, настане той час, буде мріяти про міжнародний кримінальний суд у Гаазі, а закінчить він набагато гірше, як десятки диктаторів", - завершив свою промову міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram