ГоловнаПолітика

Заступникові Яреми пропонували $500 тис. в обмін на волю для організатора тітушок

За час роботи в ГПУ Микола Герасимюк переказав за кордон понад $700 тисяч.

Заступникові Яреми пропонували $500 тис. в обмін на волю для організатора тітушок
Фото: rbc.ua

У липні 2014 року тодішньому першому заступникові генерального прокурора Миколі Герасимюку прийшов лист на електронну пошту з пропозицією 500 тис. доларів хабара в обмін на непритягнення до кримінальної відповідальності Армена Саркісяна - близького до Юрія Іванющенка горлівського підприємця, який керував тітушками в часи Майдану.

Про це йдеться в розслідуванні репортера Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) Грема Стека, до якого потрапив масив листувань українських можновладних осіб.

"Є знайомий на ім'я Армен Нагапетович Саркісян. Має проблеми у твоєму відомстві. Готовий до всіх видів вирішення питань і буде діяти правильно. Чи можемо допомогти?" - цитує текст одного з листів. Герасимюк відповів: "Матч? Хау?" [Від англійського how much? - Скільки?].

У другому листі вже фігурують конкретні суми.

"100 т гостей [100 тисяч доларів] заїдуть, тільки-но людина отримає свободу пересування. Ще 400 т гостей запросимо відсвяткувати, тільки-но буде повна свобода від справ. Я - гарант і депозитарій", - написали Герасимюку з адреси ChinaTown [email protected]. З тієї самої адреси Герасимюку раніше прийшов лист, у якому син екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича Максим нарікав на тиск правоохоронців на його сім'ю і компанію "Лавринович і партнери".

Грем Стек зазначає, що Армен Саркісян досі перебуває в розшуку, а Микола Герасимюк у 2014 році переказав за кордон понад 700 тисяч доларів.

Нагадаємо, Микола Герасимюк обіймав посаду першого заступника генпрокурора з червня по грудень 2014 року, був звільнений під тиском громадськості, оскільки підпадав під люстрацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram