ГоловнаПолітика

Лубківський закликав підтримати ідею Австралії про трибунал щодо MH17

Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна можуть створити спецсуд.

Лубківський закликав підтримати ідею Австралії про трибунал щодо MH17
Маркиян Лубкивский
Фото: Сергей Нужненко

Україна повинна рішуче підтримати Австралію в питанні створення міжнародного суду ad hoc у справі збитого "Боїнга", заявив координатор руху "Справедливість", екс-посол України в Хорватії Маркіян Лубківський.

Таким чином він прокоментував у фейсбуці заяву міністра закордонних справ Австралії Джулі Бішоп, яка запропонувала створити трибунал "в стилі Локербі" над винними в катастрофі малазійського "Боїнга" рейсу MH17.

Бішоп заявила, що Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна мають намір створити спеціальний трибунал, який не потребує схвалення Ради Безпеки ООН.

"Може бути організований судовий процес у стилі Локербі - трибунал, який буде засновано міжнародним співтовариством", - наголосила Бішоп.

Мова, наприклад, йде про екстрадицію, необхідної, щоб "притягнути до відповідальності всіх винних у цьому злочині", наголосила вона. За словами Бішоп, подібний трибунал можна створити в обхід Ради Безпеки ООН, де Росія має право вето.

Маркіян Лубківський нагадав, що створити суд ad hoc ще в липні 2014 року, тобто відразу після трагедії, пропонував тодішній голова СБУ Валентин Наливайченко. "Відразу після катастрофи була безпрецедентна підтримка від наших партнерів, зокрема, американського уряду, для створення суду ad hoc. Оскільки Росія в Раді Безпеки ООН блокує прийняття рішень щодо скоєного 17 липня 2014 року злочину, треба створити спеціальний міжнародний суд, де п'ять країн погоджуються на судове розслідування і покарання винних у теракті», - наголосив координатор руху «Справедливість».

За його словами, це не виключає необхідності проведення Україною власного розслідування і притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко виступає за створення під егідою Ради Безпеки ООН механізму притягнення до відповідальності винних в катастрофі "Боїнга".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram