ГоловнаПолітика

Тестування кандидатів на пост голови ДБР відклали через скаргу Матіоса

Прокурор знайшов помилки в кожному десятому питанні.

Тестування кандидатів на пост голови ДБР відклали через скаргу Матіоса
Фото: ukrinform.ua

Тестування кандидатів на пост голови Державного бюро розслідування відклали через скаргу головного військового прокурора Анатолія Матіоса, який є одним з претендентів на цю посаду.

Про це пише "Тиждень" з посиланням на рішення конкурсної комісії, прийняте 30 вересня.

У своїй скарзі Матіос зазначив, що частина тестових завдань ґрунтується на застарілому законодавстві, там є питання, відповіді на які неоднозначні, а також завдання з декількома частково правильними відповідями. Загалом, заявив прокурор, більш як 200 тестових завдань мають помилки і недоліки, що становить 10% від їх загальної кількості.

Тоді як Наталія Севостьянова, заступник міністра юстиції і секретар комісії з проведення конкурсу, заявила: «Я переглянула тести і не побачила суттєвих недоліків. Але ми проводимо важливий конкурс і не можемо допустити, щоб були підстави для його затягування або оскарження результатів у судах. Всі експерти повинні підготувати відповіді".

Самих експертів на засіданні не було. Але було зачитано лист професора кафедри кримінального права та кримінології КНУ ім. Шевченка Миколи Хавронюка, в якому він визнав, що в тестах можуть бути помилки через величезну кількість питань. Проте, він не впевнений, що число Матіоса відповідає дійсності.

Тестування повинне було розпочатися 1 жовтня, але через скаргу буде відкладено на більш пізній термін, але не пізніше, ніж на три тижні.

Нагадаємо, 1 березня набув чинності закон про ДБР. Цьому органу повинні були передати від прокуратури розслідування кримінальних проваджень за тяжкими злочинами і корупційним правопорушенням топ-чиновників.

Однак комісію з призначення директора бюро в термін сформувати не вдалося, і ДБР не приступило до роботи. Конкурс на керівні посади в бюро оголосили в травні, до 8 червня кандидати подавали документи. На конкурсний відбір зголосилася 81 особа, в тому числі Матіос, прокурор Сергій Горбатюк, помічник президента Олексій Горащенков, колишній директор Інтерполу в Україні Кирило Куликов, нардепи Ігор Лапін і Юрій Македон, колишній начальник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк, колишній в.о. прокурора Києва Олег Валендюк, адвокат Яків Варічев, заступник міністра освіти Роман Греба.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram