ГоловнаПолітика

Російський суд призначив синові Джемілєва три роки адміннагляду

Він повинен буде повернутися в Крим і постійно відзначатися в МВС.

Російський суд призначив синові Джемілєва три роки адміннагляду
Фото: an-crimea.ru

Радянський районний суд Астрахані 15 вересня встановив Хайсеру Джемілєву, який через два місяці виходить на свободу, три роки адміністративного нагляду.

"Коли у нього закінчиться термін, а це станеться 26 листопада, він повинен буде повернутися в Крим і там перебувати три роки під цим наглядом. З рішення суду випливає, що він повинен перебувати вдома з 22:00 до 6 ранку, відзначатися в органах внутрішніх справ", - розповів адвокат Джемілєва-молодшого Микола Полозов у коментарі QHA.

При цьому він наголосив, що рішення незаконне, тому що Джемілєв - громадянин України, а щодо іноземних громадян адміністративний нагляд в Росії не застосовується.

Засідання суду проходило без участі Полозова, оскільки розгляд подібних позовів відбувається в порядку адміністративного судочинства, і повідомлення адвокатів, на відміну від кримінального процесу, при таких обставинах не потрібно.

Нагадаємо, в травні 2013 року Хайсер Джемілєв у дворі власного будинку в Бахчисараї застрелив з рушниці друга сім'ї Февзі Едемова. Сина лідера кримських татар Мустафи Джемілєва взяли під варту.

Спочатку прокуратура Криму звинувачувала його в умисному вбивстві, але потім змінила статтю на умисне вбивство при обтяжуючих обставинах. Захист обвинувачуваного наполягав, що постріл зроблено з необережності. Джемілєв-молодший пройшов судово-психіатричну експертизу і його визнано психічно здоровим.

Протягом другої половини 2013 року і перших двох місяців 2014-го справа Джемілєва розглядалася в Бахчисарайському районному суді. Однак після анексії Криму Росією його повернули в сформовану окупантами прокуратуру Криму. Тоді ж Апеляційний суд Києва ухвалив, що син Джемілєва скоїв убивство з необережності, і тому повинен бути звільнений.

У липні 2014 року Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію звільнити Джемілєва-молодшого з-під варти. Проте влада Російської Федерації проігнорувала це рішення. У вересні 2014 року Хайсера Джемілєва етапували в Краснодарський край.

У червні 2015 року Краснодарський крайовий суд РФ визнав Хайсера Джемілєва винним в заподіянні смерті з необережності і засудив його до 5 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму. У вересні 2015 Верховний суд РФ пом'якшив покарання з 5 до 3,5 років. У листопаді 2015 року Хайсера Джемілєва  етаповано в Астраханську виправну колонію №10 для відбування покарання. У січні 2016 року РФ відмовила в екстрадиції Хайсера Джемілєва в Україну.

Батько Хайсера Мустафа Джемілєв заявляв, що Росія, посадивши у в'язницю сина, мстить йому за проукраїнську позицію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram