ГоловнаПолітика

Меджліс не зможе з материка захистити своїх членів у Криму, - Умеров

"Якщо захищати членів Меджлісу в Криму занадто активно - може бути зворотний ефект".

Меджліс не зможе з материка захистити своїх членів у Криму, - Умеров
Ильми Умеров
Фото: Facebook/ayshe.umerova

Уповноважена рада Меджлісу, що перебуває на материковій Україні, не зможе гарантувати безпеку членам органу, які залишилися в Криму. Про це сказав заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров у ексклюзивному коментарі LB.ua.

«Гарантувати безпеку людям у Криму з материкової України неможливо. Думаю, якщо вони будуть робити це занадто активно, може бути зворотний ефект. Звісно, окупаційна влада не дочекається лояльності кримськотатарського народу до неї, але їх би цілком влаштувало, якби всі замовчали заборону Меджлісу. Лояльність не спрацює, а страх спрацює - це у них таке бачення. Ми постараємося говорити, але, можливо, акуратніше, ніж раніше. Наразі я не виходив з дому, але спілкувався з декількома членами Меджлісу. Від них не відчув страху", - розповів Умеров.

Він також зазначив, що згідно з рішенням Меджлісу, з учорашнього дня відповідальність рішень покладається на голову Меджлісу Рефата Чубарова. Те, що він створив раду при собі - його право. Він може радитися з нею, а може й ні.

"Діяльність Меджлісу і так дуже обмежена. У нас немає свого офісу, автомобілів, комп'ютерних центрів. Усі зустрічі ми проводимо вдома у когось із нас. Більше нас просто не можна обмежити. Єдине, ми, напевно, не будемо більше свої зустрічі називати засіданнями Меджлісу кримськотатарського народу. Ми будемо говорити, що зібралися на каву, чай. Шукати приводи, на кшталт дня народження. Звичайно, ми на цих зустрічах будемо обговорювати ситуацію, що склалася і рішення, прийняті головою Меджлісу. Але голосувати і оформляти це, як засідання не будемо" , - зазначив він.

Після вступу в дію рішення про заборону Меджлісу в РФ, відбудеться нова хвиля репресій кримських татар, справа проти нього самого теж дещо ускладниться, вважає Умеров.

"Я думаю, що ставлення окупаційної влади особисто у моїй справі трохи посилиться. З огляду на те, що окупаційна влада вважає Крим територією Росії, а в ВС РФ визнали законною заборону Меджлісу в Росії, і прокуратура, і міліція, і ФСБ будуть виконувати рішення суду. І новий виток репресій у Криму обов'язково буде. У моїй справі передбачено до 5 років тюремного ув'язнення. Слідство триває, справу до суду ще не передали. У мене зараз підписка про невиїзд, я сиджу вдома", - говорить заступник голови Меджлісу.

За його словами, окупаційна влада почала засуджувати людей, не дочекавшись навіть вироку Верховного суду.

"Два дні тому членів Меджлісу почали притягати до адміністративної відповідальності за участь у проведенні засідання Меджлісу. Їм дали невеликі штрафи, але сам факт. Двох людей засудили. У мене навіть зараз немає думки покинути Крим. Якщо б я про це думав, я уже б давно це зробив. Не для того ми сюди поверталися, щоб його покинути при першій небезпеці, або можливості. Півтора року тому в мене були цікаві пропозиції щодо роботи. Але я оформив тут пенсію, інвалідність, спробував соціально себе забезпечити і прийняв рішення не виїжджати в жодному разі", - сказав заступник голови Меджлісу.

Нагадаємо, 29 вересня Верховний суд Росії підтвердив рішення кримського суду про визнання Меджлісу екстремістською організацією і заборону її діяльності.

Умеров був затриманий у Сімферополі ще 12 травня цього року. За годину перед затриманням він опублікував на своїй сторінці у фейсбуці інформацію про затримання російськими силовиками кримських татар у Бахчисараї за підозрою в нібито участі в організації "Хізб ут-Тахрір". 

Справу проти Умерова засновано на відеозапису його виступу в Києві, де він 19 березня 2016 року кілька разів заявив, що Росія має піти з Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram