ГоловнаПолітика

Президент Німеччини назвав Бабин Яр унікальним місцем жаху

Є необхідність у більшій інформації, ніж просто цифри і факти.

Президент Німеччини назвав Бабин Яр унікальним місцем жаху

Президент Німеччини Йоахім Гаук назвав Бабин Яр унікальним місцем жаху.

Про це він заявив під час виступу на жалобній церемонії вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру, передає УНІАН.

"У Бабиному Яру загони особливого призначення, таємна військова поліція і війська СС змусили своїх жертв роздягтися, віддати цінні речі, відігнали ударами до краю обриву і розстріляли їх: чоловіків і жінок, дітей і людей похилого віку - 33 771 людину лише протягом двох днів", - сказав Гаук.

Він зазначив, що є необхідність у більшій інформації, ніж просто цифри і факти, щоб віддатися спогадам і скорботі.

"Тим, що ми сьогодні знаємо про Бабин Яр, ми зобов'язані всім, хто подолав небажання знати і применшення досконалого, і навіть замовчування в різні часи", - додав президент ФРН.

"Бабин Яр - це унікальне місце жаху. Аж до відходу Вермахту з Києва в грудні 1943 року Бабин Яр залишався місцем страт. Бабин Яр став масовою могилою не тільки для київських євреїв, але і для десятків тисяч радянських військовополонених та психічно хворих, ромів, членів українського національного руху. Всі вони стали жертвами націонал-соціалістської волі до знищення, яка не задовольнилася вбивствами, адже навіть спогади про них повинні бути стерті", - підкреслив Гаук.

Загальнодержавні жалобні заходи, присвячені 75-й річниці трагедії жертв Бабиного Яру в Києві, проходять на території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр" за участю Президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, голови Верховної Ради Андрія Парубія, мера Києва Віталія Кличка.

У жалобних заходах також беруть участь представники державних органів влади, особового складу Збройних сил, громадських організацій (у тому числі міжнародних), духовенства, дипломатичного корпусу іноземних держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram