ГоловнаПолітика

Черненко пояснив, чому затягується призначення ЦВК

Подання президента потрібно перевнести, "змінивши буквально 10%".

Черненко пояснив, чому затягується призначення ЦВК
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради від фракції БПП Олександр Черненко пояснив, чому затягується призначення оновленого складу Центральної виборчої комісії.

"Ситуація з ЦВК стає абсурдною. У червні вже здавалося, що буде розв'язка. Президент зробив подання, але не всім це подання сподобалося. Ми стали заручниками квотного принципу. Є два підходи: або ми робимо квотний, але дуже хиткий баланс з багатьма домовленостями, які включають і Рахункову палату, і керівників комітетів; якщо ми відмовляємося від квотного принципу, буде інший крик, що формуємо монолітно, що не враховуються інтереси фракцій", - сказав він на круглому столі в Інституті Горшеніна.

За словами Черненка, кандидатури президента влаштовують парламент на 90%.

"Тож що нині потрібно - це провести швидкі консультації, це перевнести подання, змінивши буквально 10%, і знайти під нього 226 голосів", - сказав він.

Інший варіант - голосувати по одній людині і призначити, наприклад, сімох осіб. При цьому Черненко не вважає цей варіант правильним.

Нагадаємо, 3 червня Порошенко запропонував Верховній Раді звільнити 12 із 15 членів Центральної виборчої комісії. З чинного складу ЦВК залишаться Олег Діденко, Катерина Махніцька й Олександр Осадчук.

Новими членами комісії запропоновано обрати Аллу Басалаєву, Михайла Вербенського, Романа Гребу, Ольгу Желтову, Олега Конопольського, Світлану Кустову, Ольгу Лотюк, Віталія Плукаря, Євгена Радченка, Надію Синицю і Леонтія Шипілова. При цьому кандидатуру 12-го члена ЦВК не подано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram