ГоловнаПолітика

Ємець: на мажоритарці завжди перемагатиме багатий кандидат

"Ці кандидати, стаючи депутатами, починають відбивати витрачені гроші".

Ємець: на мажоритарці завжди перемагатиме багатий кандидат
Леонид Емец
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради Леонід Ємець вважає, що нинішній парламент - це останній шанс для України ввести виборчу систему з відкритими списками.

Про це він сказав під час публічної консультації "Рівний доступ до політики", організованої в Інституті Горшеніна громадською організацією "Центр UA" і аналітичним центром "Колегіум Анни Ярославни".

"Загальна практика така: купити виборця на мажоритарному окрузі. Багатий кандидат буде завжди перемагати просто тому, що він може забезпечити потреби виборця на місцях. З цим потрібно щось робити, тому що в нас є практика, коли ці ж кандидати, стаючи депутатами, починають відбивати витрачені гроші".

У зв'язку з цим він зазначив, що "Народний фронт" і він особисто підтримує відхід від цієї практики, але в Раді існує спротив закону про відкриті списки.

"Моє відчуття таке, що не всі керівники політичних сил у парламенті зацікавлені в тому, щоб ухвалити закон із реальними відкритими списками, тому що це доволі серйозно нівелює вплив керівництва на формування списку, на кандидатів, які стануть депутатами, і передає це більше на рівень виборця", - сказав Ємець.

При цьому депутат додав, що парламент поточного скликання просто зобов'язаний затвердити цей закон.

"Якщо ми на старому законодавстві підемо на нові вибори, наступний парламент буде ще більш жорстко дисциплінований, і шансів вийти на відкриті списки не буде. Цей парламент, громадський тиск, депутати - це єдиний шанс змінити законодавство", - сказав Ємець.

Депутат не згоден з думкою, що для олігархів така система буде вигідна, адже "купити" депутатів гуртом за списком простіше, ніж у роздріб по округах.

"Якщо ми залишаємося в форматі закритих списків, тоді це так, але якщо ми виходимо в формат відкритих виборчих списків, то втрачається можливість купувати список. Список формуватиме не з'їзд партій, а суспільство", - вважає він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram