ГоловнаПолітика

Порошенко вніс законопроект про Вищу раду правосуддя (оновлено)

Документ зареєстровано на сайті парламенту.

Порошенко вніс законопроект про Вищу раду правосуддя (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді затвердити закон про Вищу раду правосуддя.

Про це йдеться в законопроекті №5180, зареєстрованому в Раді 23 вересня.

Текст законопроекту поки що відсутній на сайті парламенту.

Як повідомляється на сайті президента, завданням цього проекту закону є імплементація змін до Конституції щодо правосуддя, які вступають у дію 30 вересня 2016 року, в частині функціонування нового конституційного органу - Вищої ради правосуддя.

"Законопроект «Про Вищу раду правосуддя» - другий у списку імплементаційних законів, які необхідні для якісного і швидкого впровадження прийнятих змін до Конституції в частині правосуддя. Проект пройшов кілька етапів громадських обговорень, отримав позитивні відгуки експертів Ради Європи і був схвалений Радою з питань судової реформи", - зазначив заступник глави Адміністрації президента, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

За його словами, законопроект регулює нові для України процедури призначення, переведення, звільнення суддів, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності тощо. "Тому від результативного голосування за цей проект залежить ефективність реформи системи правосуддя в цілому. Сподіваємося, що парламент розгляне його в максимально можливі короткі терміни, з урахуванням передбачених законодавством процедур, і дасть «зелене світло» ще одному закону, потрібному в рамках судової реформи", - сказав Філатов.

Згідно із запропонованими змінами, Вища рада правосуддя буде колегіальним, незалежним конституційним органом суддівського самоврядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на принципах відповідальності, підзвітності суспільству, формування сумлінного і високопрофесійного корпусу суддів, дотримання норм Конституції і законів Україна, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

До складу Вищої ради правосуддя буде входити двадцять один чоловік. Десять обере з'їзд суддів України з числа суддів або суддів у відставці, двох призначить президент, ще двох обере Верховна Рада, по два члени виберуть з'їзд адвокатів України, всеукраїнська конференція прокурорів, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного суду увійде до складу ВРП за посадою.

Формування цього органу буде відбуватися за конкурсними процедурами, а кандидати в члени ВРП повинні відповідати критерію політичної нейтральності.

Вища рада правосуддя буде головним органом у питаннях суддівської кар'єри, до повноважень якої увійде прийняття рішення про призначення, звільнення, переведення суддів; надання згоди на затримання судді або утримання його під вартою або арештом; прийняття рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя; притягнення судді до дисциплінарної відповідальності; надання обов'язкових до розгляду висновків щодо законопроектів з питань створення, реорганізації або ліквідації судів, статусу суддів або судоустрою тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram