ГоловнаПолітика

Олександр Янукович не є кінцевим бенефіціаром своїх шахт, - Жебрівський

Це ускладнює процес повернення підприємств у державну власність.

Олександр Янукович не є кінцевим бенефіціаром своїх шахт, - Жебрівський
Фото: 24tv.ua

Справа про повернення в державну власність шахт, що належали Олександру Януковичу, веде Донецька обласна прокуратура. Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" розповів голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Насправді, Олександр Янукович у багатьох випадках не є кінцевим бенефіціаром. Надаючи мені відповідь через інтернет, він сам помітив, що я ніде не знайду його прізвища - все реєструвалося на лояльних йому бізнесменів. Зауважу, що підготувалися вони доволі спритно. Ось приклад того, як діє схема: приватизують нечесно, після цього самі на себе подають у суд. Проходять усі інстанції до Верховного суду включно, і таким чином легітимізують цю власність. У прокуратурі є відповідні матеріали, зареєстровані в межах єдиного реєстру досудових розслідувань, щодо них триває робота. Тому що повернути сьогодні можна тільки через кримінальні справи", - зазначив він.

За словами Жебрівського, у Януковича були доволі кваліфіковані юристи, які вміло сховали всі кінці.

"Поки що набираються факти про збагачувальні фабрики, вугільні поля і шахти. У деяких шахтах уже щось зробили. Є, наприклад, шахта "⅓ Новгородська". Вона - державна. Але поряд є "товка" (ТОВ), якій віддали вугільні поля, запаси.

Що стосується вугільних полів, думаю, що максимум півроку - і вони перейдуть назад у державну власність або в користування державних шахт. Що стосується центральних збагачувальних фабрик, то триває розслідування. Дуже сподіваюся, що вони завершаться успішно для української держави", - розповів голова Донецької ВЦА.

Докладніше читайте в повній версії інтерв'ю "Павло Жебрівський: Ніякого «особливого статусу», тим паче в тому розумінні, як нам хотіла «впарити» Росія, не буде!"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram