ГоловнаПолітика

Україна втрачає більш ніж 400 млн грн на рік через безкоштовне використання газорозподільчих систем, - Драюк

Від уряду вимагають прийняти постанову про переведення цього процесу на платну основу.

Україна втрачає більш ніж 400 млн грн на рік через безкоштовне використання газорозподільчих систем, - Драюк
Фото: rbc.ua

Збитки державного бюджету України від безкоштовного використання державних газорозподільчих систем перевищують 1 млн гривень на день. Про це у своїй колонці в "Голосі України" написав народний депутат України, голова підкомітету комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Драюк.

"Державні газорозподільчі системи і далі перебувають у приватних облгазів у безкоштовному використанні відповідно до договорів, укладених, до речі, ще за часів уряду Азарова. А їхні власники - олігархи, реальні чи номінальні, продовжують наживатися на державному майні. Виникає питання: чому держава і далі дозволяє безкоштовно використовувати власні газорозподільчі системи? Скільки вона втрачає від такої власної бездіяльності?" - пише політик.

Він зазначає, що на сьогодні об'єктами газорозподільчих систем, що перебувають у власності держави, користується 41 суб'єкт господарювання, 40 із яких належать до державного сектору економіки. "Якщо застосовувати аналогію законодавства з питань платного користування державним майном, мінімальна орендна ставка державного майна, яке в цей час використовується операторами газорозподільчих систем недержавного сектору економіки, становить 10 відсотків на рік від залишкової вартості такого майна", - підкреслив нардеп.

Згідно з даними Драюка, за результатами інвентаризації об'єктів газорозподільчих систем, що перебувають у державній власності за 2015 рік, залишкова вартість цього майна становить понад 4,5 мільярда гривень, орієнтовна сума втрат державного бюджету протягом періоду з 01.10.2015 р. по 01.08.2016 р. становить 411 мільйонів 822 тисячі гривень, а щоденна сума втрат, тобто збитків державного бюджету - 1 мільйон 233 тисячі гривень.

 "Що необхідно було зробити уряду? Власне, прийняти постанову про перехід на платне 

використання державних газорозподільчих систем", - вважає парламентарій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram